Leraar denkt mee over terugdringen lerarentekort. Hij vindt ‘leraren klaarstomen voor ons vak in een jaar’ een goed idee
Martin Bootsma – ‘schoolmeester te Wittenburg, Amsterdam’ – schrijft op zijn blog Meesterlezer hij dat hij de discussie volgt over de aanpak om het lerarentekort terug te dringen en de mogelijkheid met een versnelde, aangepaste opleiding of een jaar extra studie leraar te worden. Hij vindt dat wel een goed idee, leraren in een jaar klaarstomen voor het vak. Hij schrijft: “Ik denk dat het zou kunnen en dat het, gezien het grote tekort aan leerkrachten, misschien ook zou moeten.
Ik zal in het onderstaande stukje tekst wat kleine klapjes uitdelen. Dit komt omdat ik redeneer vanuit mijn opvatting over vakmanschap en niet vanuit de instituties die betrokken zijn bij de opleiding van studenten tot leerkracht. Ik denk dat die kleine klapjes nodig zijn.
Want laten we eerlijk zijn, de pabo stelt inhoudelijk maar weinig voor. Ik heb de tweejarige opleiding gedaan. Ik zat in de bankjes met allemaal HBO’ers en universitair geschoolde mensen die er wel brood in zagen om leerkracht te worden. We waren enorm verbaasd over de leegte van de opleiding. Gewend als wij waren om hard te studeren, bemerkten wij dat er weinig viel te bestuderen. We verlangden naar de dagen voor de klas en niet naar de sessies met een docent die zijn visie op onderwijs met ons deelde, maar dat deed op een wijze die geheel haaks stond op wat hij predikte.
Die intellectuele leegte van de opleiding deed en doet me twijfelen of dit wel een HBO-waardige opleiding is. Maar daar ga ik niet over. Ik kan wel zeggen dat ik grote vraagtekens heb bij de opmerking van collega-leerkrachten die op Twitter de vierjarige pabo een volwaardige opleiding noemen. Ik ben opleider in school, begeleid derhalve collega’s en studenten en ik verbaas me nog steeds over de inhoud van de opleiding. Die is er te vaak niet.
Ik heb op een andere plek weleens gepleit om de pabo niet als leidend instituut te zien als het gaat om het opleiden van leerkrachten. Dat is, lijkt me, de school. Daar zit de werkelijke kennis over het vak, daar vindt het onderwijs plaats en daar kun je, begeleid door ervaren leerkrachten, het vak beter en sneller leren. Wat ik schreef over het vmbo-b geldt misschien ook wel voor de pabo: daar wordt ontleerd”.
Lees de hele blog Leraar in een jaar, Meesterlezer, 7 april 2018: https://meesterlezer.wordpress.com
—————————————————-
“Bijna iedereen kan een goede vakman worden. In veel beroepen wordt dat
vakmanschap ontwikkeld op de plek waar de vonken er vanaf vliegen: de werkvloer”