Inspecteur Primair Onderwijs pleit voor ‘denktijd’. Het is oké om je tijd te nemen

Daniëlla Nicolaes, Inspecteur van het Primair Onderwijs, zag op een dag tijdens een schoolbezoek een meisje in een kleutergroep stilletjes voor zich uit staren, terwijl de andere kleuters bezig waren. Een eerste vraag zou zijn: Is dit meisje wel betrokken bij de les? In een blog op de site van  de Onderwijsinspectie en Het Kind geeft Nicolaes antwoord op de vraag. Ze kwam tot het besef dat ze zelf soms ‘denktijd’ nodig heeft en dat momenten waarop je voor je uit staart en dingen verwerkt noodzakelijk zijn in het leven.
Haar manier van observeren is veranderd. Ze schrijft: “En daar lig ik dan…. Wakker in bed, aan het denken geslagen terwijl ik eigenlijk zou moeten slapen. Ik vraag me af hoe het kan dat ik juist nu begin met denken. Heb ik hier overdag te weinig tijd voor gehad? De vraag stellen is hem beantwoorden. Natuurlijk heb ik daar overdag te weinig tijd voor gehad. Overdag doe ik namelijk vooral, omdat ik denk dat dit van mij verwacht wordt. Ik moet immers mijn planning halen!

Leegte in de agenda

Pfff. Waarom gun ik mezelf geen denktijd? Ik ben ervan overtuigd dat velen met mij zichzelf geen denktijd gunnen. Mijn dagelijkse praktijk bestaat voornamelijk uit doen. Terwijl ik juist ontzettend veel behoefte heb aan denktijd. En wanneer ik zou moeten slapen, begin ik na te gaan hoe het komt dat ik geen denktijd voor mijzelf inplan. Nog niet zo lang geleden had ik een gesprek met een vriendin. Ze vertelde me dat zij op een training had gehoord dat je je werkagenda eigenlijk voor één derde per week leeg zou moeten houden. Deze leegte is niet enkel bedoeld voor denktijd, maar ook om acute zaken een plek in je agenda te kunnen geven. Nu biedt mijn agenda momenteel geen plek voor acute zaken, laat staan voor denktijd. Zo voelt het, maar het is natuurlijk niet helemaal waar. Acute zaken moeten en dus kun je die eventueel ‘s avonds, ’s nachts en in het weekend doen. Maar dat is natuurlijk niet het streven”.

Lees de hele blog van Danielle Nicolaes: Denktijd, Weblog Onderwijsinspectie, 28 maart 2018: www.onderwijsinspectie.nl/actueel/weblog/weblogberichten/2018/weblog-denktijd

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer