Skip to main content

Gestreste academici in Groot-Brittannië

Academici lijden steeds meer aan stress als gevolg van te hoge werkdruk, management en de cultuur van lange werkuren, aldus een onderzoek in Groot-Brittannië.
Onhaalbare deadlines, acute tijdsdruk en de noodzaak snel te werken behoren ook tot de algemene klachten volgens een onderzoek naar stress op het werk onder meer dan 14.000 medewerkers van universiteiten. Personeel werd door de University and College Union (UCU), de grootste vakbond in Groot-Brittannië voor leraren in het hoger onderwijs, gevraagd op welke gebieden zij het meest stress ondervonden, zoals tegenstrijdige eisen van het management, werklast en tijdsdruk.

Academici ervaren veel meer stress op die gebieden dan andere beroepsgroepen, blijkt uit het onderzoek. Op een schaal van 1 tot 5, is het stressniveau van universitair personeel 2,51 (als welbevinden wordt beoordeeld op een schaal van 1 tot 5 is 1 het hoogste stressniveau).

Deze situatie is verslechterd in de afgelopen vier jaar, sinds de publicatie van het rapport van de Health and Safety Executive, Psychosocial Working conditions in Britain in 2008. Daarin stond dat als het aankwam op eisen betreffende tijd, academici een stressniveau van 2,61 hadden, vergeleken met 3,52 op andere terreinen. De UCU noemt twintig instituten die het meest gestreste personeel hebben.

“De resultaten laten zien dat stress onder academici veroorzaakt wordt door verschillende factoren”, aldus Stephen Court tegen Jacques Grove van de Times Higher Education. Court is senior onderzoeker bij de UCU en samensteller van het rapport: “Er wordt druk uitgeoefend om financiële middelen te werven voor onderzoek vanwege het nieuwe kader van excellentie waarbinnen onderzoek moet worden gedaan, terwijl leraren het gevoel hebben dat zij zich veel meer moeten inspannen om onderwijsmethoden te verbeteren sinds de collegegelden zijn verhoogd. Er wordt ook druk uitgeoefend om goede resultaten te behalen in de National Student Survey”. Deze Survey geeft een overzicht van de beoordeling van alle laatstejaars studenten in Groot-Brittannië over de kwaliteit van het onderwijs dat ze genoten hebben.
Het UCU onderzoek, gehouden in april 2012, ondervroeg universiteiten ook over het aantal per week gewerkte uren.

Personeel van de universiteit van East-London (UEL) werkte het langst; 53,7 procent van de respondenten werkte meer dan vijftig uur per week. Deze uitkomst heeft de UCU-leden doen besluiten deze herfst te gaan staken vanwege de voorgestelde veranderingen in de classificering van de werklast. De UEL werd gevolgd door de Oxford Brookes universiteit waar 51,8 procent van de respondenten zei meer dan vijftig uur per week te werken.
Vergelijk dat met de Universiteit van Brighton, waar slechts 22,7 procent van de staf zei meer dan vijftig uur per weer te werken; 23,5 procent op de London South Bank universiteit en 28,3 procent op de Universiteit van Sheffield.
“Ik denk dat er sprake is van een cultuur van lange werkuren op veel instituten”, zei Mr Court: “De dagen van de luie don behoren tot het verleden; dat beeld komt niet naar voren uit de resultaten van dit onderzoek”.

Sally Hunt, algemeen-secretaris van UCU heeft gezegd: “Het gevolg van al deze druk kan alleen maar leiden tot lagere maatstaven voor studenten. Met het snijden in de kosten, toegenomen werklast en stijgende verwachtingen van studenten en ouders die veel meer moeten betalen voor hun opleiding, zal de situatie alleen maar erger worden”.

Zie het artikel artikel: Stressed academics are ready to blow in pressure-cooker culture door Jack Grove, 4 oktober 2012,  van Times Higher Education: www.timeshighereducation.com

Op 20 augustus 2005 verscheen het artikel Work until you drop: how the long-hours culture is killing us door Audrey Gillan in The Guardian. Dat artikel was ontleend aan het boek Willing Slaves. How the overwork culture is ruling our lives, by Madeleine Bunting: www.theguardian.com
Het boek, verschenen in 2004, is besproken op de site van Betabanen: Tijd tekort. Klik hier. (Niet meer beschikbaar op site van Betabanen).