Skip to main content

Bundel ‘Goed werk voor academici’ nu als gratis PDF beschikbaar

omslag goed werk voor academici midDe in 2016 verschenen bundel Goed werk voor academici onder redactie van Gabriël van den Brink, Wout Scholten & Thijs Jansen is nu als PDF gratis beschikbaar.

Aan de universiteit ligt sterk de nadruk op onderzoekscompetitie. Hierdoor is een ratrace ontstaan waarin bepaalde wetenschappers sterk in het voordeel zijn: de ambitieuze onderzoekers die strategisch aan hun carrière werken, voornamelijk met hun ‘eigen’ papers bezig zijn en relatief weinig voor hun collega’s doen. Ze hechten hiermee nauwelijks aan de omgeving waarvan ze deel uitmaken, laat staan dat ze iets voor hun maatschappelijke omgeving willen doen.

Goed werk voor academici pleit voor een betere balans op de universiteit. Het boek wijst competitie niet af maar staat voor een bredere benadering van goed werk. Hierbij hoort meer oog voor samenwerken, variatie en maatschappelijke relevantie.

Door Goed werk voor academici vrij beschikbaar te stellen sluit Stichting Beroepseer aan bij initiatieven die de noodklok luiden over de werkdruk in het hoger onderwijs. Actiegroep WO- in actie stelde eerder al dat de plannen van Rutte-III zullen leiden tot een tekort aan docenten, en nog hogere werkdruk en een daling van de onderwijskwaliteit.
Goed werk voor academici komt op voor de beroepseer van academici en biedt een alternatief om tot echt goed werk op universiteiten te komen.

Voor downloaden van PDF van Goed werk voor academici, een uitgave van Stichting Beroepseer, klik hier.

Liever een gedrukte versie ontvangen? De bundel is voor de gereduceerde prijs van 20 euro (was 24,95) te verkrijgen in de webshop van Stichting Beroepseer of de reguliere boekhandel.

Klik hier voor inhoudsopgave van Goed werk voor academici.

 

“Men denkt veel te vaak in simpele tegenstellingen. Ofwel je gaat voor kwaliteit en dan ben je hard, bijvoorbeeld door individuen te beoordelen op aantallen artikelen. Ofwel je zorgt voor het collectief en dan ben je zacht, met als gevolg dat je lagere kwaliteit aanvaardt. Dat is grote onzin.
Kwaliteit is niet met één standaard in heel Academia te meten”
José van Dijck, president KNAW

“Publicatiedwang verjaagt nu toptalenten van de universiteit”
Sanne Blauw, gepromoveerd wetenschapper en journalist