Reactie Ronald Buitelaar op ophef over enquête over druk van ouders om basisschooladvies

Onderwijsjournalist Ronald Buitelaar schreef een reactie op de ophef die is ontstaan naar aanleiding van een enquête van CNV Onderwijs. 75 procent van de leraren zou druk ervaren van ouders om het basisschooladvies voor het voortgezet onderwijs aan te passen. Leraren zouden door ouders worden geïntimideerd.

Televisieprogramma EenVandaag en de Volkskrant besteedden aandacht aan dit onderwerp en dat verliep, aldus Buitelaar, volgens het imiddels beproefde recept.

Buitelaar op zijn Het (onderwijs)blog:

1. Onderzoek (kuch) door (in dit geval) EenVandaag.
2. Onderzoeksresultaten (proest) de avond voor uitzending van EenVandaag delen met een dagblad (in dit geval de Volkskrant).
3. Vanaf dat moment en op de dag van uitzending rumoer op social media en radioaandacht.
4. Maximale exposure voor je uitzending over een ‘misstand’.

Alles voor de clicks en kijk- en luistercijfers.

Omdat CNV Onderwijs een geschiedenis heeft met rammelende onderzoeken was ik benieuwd naar het onderzoek zelf. Ik kreeg het via een attente Twitteraar onder ogen en licht er enkele opvallende zaken uit.

Laten we eerst de kop en het begin van het artikel in de Volkskrant eens vergelijken met de samenvatting van EenVandaag. Wat opvalt is de een op een overname van de bewering dat driekwart van de basisschoolleraren onder druk wordt gezet om het schooladvies aan te passen. Wat verder opvalt is de bewering dat ouders (hoeveel eigenlijk???) basisschoolleraren intimideren.

De toon is gezet. Een meer dan forse meerderheid van de basisschoolleraren wordt door ouders geïntimideerd om het basisschooladvies aan te passen.

Laten we het onderzoek er eens bij pakken.

Klik hier voor verder lezen op Het (onderwijs)blog van Ronald Buitelaar: Intimiderende ouders of geregisseerde ophef? waarin hij tot de conclusie komt dat het hier gaat om rammelende uitkomsten van een haast-je-rep-je onderzoek. Buitelaar adviseert dan ook niet meer mee te doen aan “die kulonderzoeken. Jullie worden misbruikt!”, 19 maart 2018: http://ronaldsonderwijsblog.blogspot.nl

intimiderende ouders of geregisseerde ophef ronald buitelaar onderwijsblog

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer