Manifest: Stop nu het verplichten van toetsen. Leve het onderwijs!

Ruim 57 bestuurders van scholen hebben het manifest Stop nu het verplichten van toetsen ondertekend (stand op 5/2/2021). Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor ruim 152.088 leerlingen. Zie: https://levehetonderwijs.nl/stop-nu-het-verplichten-van-toetsen/

Het Manifest is opgesteld door Leve het Onderwijs! een beweging van schoolbestuurders die geloven in een nieuwe manier van besturen. Van moeten naar mogen. Van controleren naar vertrouwen. Van ‘wat kan niet’ naar ‘wat kan wel’. Van bestuurders die bewegen van ‘doen zoals wij het altijd deden ’naar ‘werken vanuit de bedoeling’.

De bedoeling van toetsen

De bedoeling van het afnemen van toetsen is in de loop van de geschiedenis flink verschoven. Waar het toetsen ooit is ontstaan om de professional te ondersteunen om het individuele kind beter te kunnen begeleiden in haar/zijn ontwikkeling, is het gebruik en de inzet ervan in de loop van de tijd ver van de bedoeling afgedwaald. Van een hulpmiddel voor de leraar ter uitoefening van zijn professie is het verworden tot een verantwoordingsmiddel ter beoordeling van hun prestatie.

Te veel verloor het vak aan vertrouwen en aanzien. Te groot werd de controlestructuur in het onderwijs. Met het toetsen van leerlingen staat inmiddels allang niet meer het lerende kind voorop, maar de handhaving van een systeem. Stop daarom het verplicht afnemen van toetsen en het daarmee verantwoorden van de kwaliteit van de leraar en de school en zet leraren in hun kracht door hen zelf de regie te geven. Pas dan komt het lerende kind weer voorop te staan.

Leraren bepalen of, wat en wanneer ze toetsen

De oproep van de schoolbesturen  luidt:

“Wij als schoolbestuurders verplichten onze scholen niet langer om de toetsen (waaronder óók de eindtoets) af te nemen en roepen collega-besturen op om dit ook niet meer te doen. Of en hoe leraren nu toetsen inzetten, is hun eigen professionele afweging, waarbij de noodzakelijkheid ten behoeve van de ondersteuning van de ontwikkeling van de leerling het enige doel mag zijn”.

Lees hier het hele manifest Stop nu het verplichten van toetsen: https://levehetonderwijs.nl/assets/files/assets/uploads/2021/01/Manifest_stop_verplichten_toetsen_LhO.pdf

Meer info en ondertekenen Manifest: https://levehetonderwijs.nl/stop-nu-het-verplichten-van-toetsen/

De druk van de toetsketel halen: rebels of verantwoordelijkheid nemen? Leve het onderwijs, 29 januari 2021: https://levehetonderwijs.nl/actueel/2021/01/29/de-druk-van-de-toetsketel-halen-rebels-of-verantwoordelijkheid-nemen/

Online regiobijeenkomst voor bestuurders

Leve het Onderwijs! organiseert een online regiobijeenkomst op donderdag 4 maart 2021 tussen 15:00 en 17:00 uur. Op het programma staat o.m. het manifest Stop nu het verplichten van toetsen.
Meer info en aanmelden op: https://levehetonderwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer