Geneeskundestudenten Radboud UMC lezen boeken voor meer empathie en inlevingsvermogen

Het Radboud Universitair Medisch Centrum en Bibliotheek Gelderland Zuid slaan de handen ineen bij de opleiding geneeskunde. Het idee is door het lezen van literatuur meer inlevingsvermogen te krijgen in kwetsbare groepen in onze samenleving. Studenten in de geneeskunde krijgen nu de kans zich onder te dompelen in de literatuur en te leren hoe zij fictie kunnen gebruiken in hun werk als arts.

Literatuur en empathie

Als onderdeel van de minor kwetsbare groepen nemen dertig studenten geneeskunde deel aan het vak ‘literatuur en empathie’. Door het het lezen van literatuur leren zij zich beter in te leven in de toestand van kwetsbare mensen.

Inleven in de patiënt

In de eerste les van de cursus, gegeven door arts-docent Remco Haringhuizen (Eerstelijnsgeneeskunde), kiezen de studenten één van de geselecteerde boeken. In groepjes van drie of vier studenten gaan ze het gekozen boek lezen. Aan de hand van gesprekskaarten gaan ze het boek met elkaar bespreken, waarbij er vooral aandacht is voor het vermogen zich in te leven in de hoofdpersoon.
Remco Haringhuizen: “Als arts moet je je kunnen inleven in je patiënt, dat is onmisbaar bij het leveren van goede persoonsgerichte zorg. Onderzoek op het gebied van medisch onderwijs laat zien dat het lezen en met elkaar bespreken van boeken bijdraagt aan de empathische vaardigheden van studenten en artsen. Ik hoop dat studenten geïnspireerd raken om ook ná deze cursus af en toe een boek te lezen.”

Depressie, verslaving en verwaarlozing

De boekenlijst is samengesteld door Marjolein Hordijk, programmamaker van Bibliotheek Gelderland Zuid. Zij heeft zich bij de keuze voor de boeken, veelal geschreven door jonge schrijvers, laten leiden door verschillende thema’s, van verwaarlozing en depressie tot verslaving en seksueel misbruik. Zij legt uit: “Literatuur biedt de lezer een kijkje in het hoofd van een ander. Soms is dat van de auteur, maar meestal van de hoofdpersoon. Een goede roman is geen vlak verhaal. Het zit vol emoties, keuzes, ervaringen en diepere lagen. Al deze elementen zitten ook in het verhaal van een patiënt. Het lezen van literatuur zal een arts helpen daar oog voor te hebben.”

De boekenlijst

Wij zijn licht – Gerda Blees
Miss Dakloos – Lydia Rood
Concept M – Aafke Romeijn
Pauwl – Erik Jan Harmens
Moeders van anderen – Mirthe van Doornik
Lieve Céline – Hanna Bervoets
Zomervacht – Jaap Robben
Gloei – Edward van de Vendel
Aswoensdag – Hanneke Hendrix
Wij zeggen hier niet halfbroer – Henk van Straten
Darius de Grote is niet oké – Adib Khorram

 

Meer empathie en inlevingsvermogen? Lees een boek! Radboud UMC, 3 februari 2021: www.radboudumc.nl/nieuws/2021/empathie-en-inlevingsvermogen-door-boeken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer