Skip to main content

Manifest Decentraal communicatienetwerk voor de zorg

Medische data behoren toe aan de patiënt en de zorgprofessional, niet aan de softwareleverancier. Het uitgangspunt van softwareleveranciers in de zorgsector behoort te zijn optimale digitale ondersteuning van patiënten en alle betrokken zorgprofessionals bij hun werkzaamheden. Software heeft impact op kwaliteit van zorg, beheersbaarheid, cliënt- en medewerkerstevredenheid en duurzaamheid. Het is de verantwoordelijkheid van leveranciers om dit te erkennen en daar zorgvuldig mee om te gaan.

Stichting NUTS (gestart in 2019) heeft een manifest opgesteld voor een communicatienetwerk voor de zorg. Doel van de stichting is het stimuleren en uitvoeren van onderzoek naar manieren van uitwisseling van medische data tussen patiënten en zorgverleners – van ziekenhuis en fysiotherapeut tot thuiszorgorganisatie en ggz – en het bevorderen van samenwerking tussen ICT-leveranciers in de gezondheidszorg. Belangrijk hierbij is dat de patiënt volledige controle heeft over eigen data en kan beslissen welke data hij met welke zorgverlener deelt.

De stichting ondersteunt een open source community van samenwerkende ICT-leveranciers die een decentrale infrastructuur voor gegevensuitwisseling in de zorg realiseren met het ​NUTS-manifest​ als uitgangspunt.

Brief naar de Kamer

Om de haalbaarheid van zo’n communicatienetwerk te onderzoeken heeft NUTS in oktober 2020 een brief met een oproep gestuurd aan de Tweede Kamer om te onderzoeken op welke manier een decentrale infrastructuur voor de uitwisseling van medische gegevens aansluit bij de wens van de minister van Volksgezondheid (VWS) om medische gegevens in de behandelrelatie uit te wisselen.
Deze oproep komt niet te vroeg, aangezien de druk op de minister om de invoering van de Wet Elektronische gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz) te bespoedigen met de dag toeneemt..

NUTS:  “Met een naadloze digitale integratie kunnen we fouten tot een minimum beperken, administratieve lasten verlichten en de kosten in de hand houden, ook in de toekomst. We willen patiënten en zorgverleners optimaal laten samenwerken. Wij geloven dat het de taak van softwareleveranciers is om deze uitdaging aan te gaan”.

Acht standpunten van het NUTS-Manifest

1. Basis
2. Patiënt centraal
3. Eigenaarschap
4. Gedistribueerd netwerk
5. Open standaarden
6. Privacy by design
7. Security by design
8. Cryptografische basis

Een toelichting bij de standpunten is te vinden op de site van NUTS: https://nuts.nl/manifest

Eerste gegevensuitwisseling

De inspanningen van NUTS hebben zich onlangs vertaald in de eerste gegevensuitwisseling op basis van NUTS. Zie het artikel Huisarts en thuiszorg Drechtsteden wisselen NUTS-gebaseerd data uit, door Sytse Wilman, Skipr, 14 september 2020: www.skipr.nl/nieuws/huisarts-en-thuiszorg-drechtsteden-wisselen-nuts-gebaseerd-data-uit/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.