Interview met initiatiefnemer brief namens 200 advocaten aan NOvA over de internationale rechtsorde in Gaza

Tijdschrift en platform voor juristen Mr. kiest elke week een ‘Meester van de Week’ uit die om een bepaalde reden in het nieuws staat, een opvallende overstap heeft maakt of gaat maken, of betrokken is bij een spraakmakende transactie. De tweede week van april 2024 viel de keuze op militair advocaat Reinout Sterk. Hij nam het initiatief tot het versturen – op 4 april 2024 – van een brief aan de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) met daarin een verzoek namens 200 advocaten om de “schending van de internationale rechtsorde door Israël” te veroordelen.

De eerste vraag die de redactie van Mr. stelt is: Wat was de motivatie voor het opstellen en versturen van de brief aan de Nederlandse Orde van Advocaten?
Sterk: “De vraag is andersom. Hoe kan het dat wat alle schijn heeft van genocide gaande is, en wij ons genoodzaakt voelen dat te adresseren? We zien een land op georganiseerde schaal de ergste misdaad plegen die er is, en we zien onze regering dat land de hand boven het hoofd houden. Moeten wij dan niets doen?”

Tweede vraag: Heeft Hamas de internationale rechtsorde niet juist geschonden, waarna Israël zich aan het verdedigen is door aan te vallen in Gaza, en geen andere keuze heeft dan oorlog voeren?
Sterk: “Je kunt dit niet los zien van alle pogroms, en de holocaust, die joden in Europa zijn aangedaan. Vanuit die achtergrond begrijp ik de diepgevoelde wens tot een eigen staat. Maar daar hebben de Palestijnen niks mee te maken. Omwille van het stichten van de staat Israël is de inheemse bevolking in 1948 met geweld en terreur verdreven. En de Palestijnen die er zijn blijven wonen, zijn tot tweederangsburgers gemaakt. Bovendien wordt van hen, nog steeds, onder dreiging van geweld land onteigend. Hamas heeft de internationale rechtsorde inderdaad geschonden. Dat was een verschrikkelijke terreuraanslag. Maar geeft dat Israël carte blanche? Is dat een argument om het oorlogsrecht terzijde te schuiven?”

Is het wel de rol van advocaten om zo’n brief te sturen?
“Advocaten zijn de hoeders van de rechtsstaat. Artikel 90 van de grondwet geeft de Nederlandse regering de opdracht de internationale rechtsorde te bevorderen. Door Israël niet keihard aan te pakken, doet de regering het tegenovergestelde. Daarmee schendt ze de Grondwet, en dus de rechtsstaat. Bovendien heeft de NOvA deze deur zelf opengezet, door in 2022 een scherpe veroordeling uit te spreken van het schenden van de Rule of law door Rusland”.

U bent zelfstandig militair advocaat. Heeft uw achtergrond verband met de actie? Bent u activistisch?
“Mijn achtergrond heeft alleen verband met deze actie, in die zin dat ik gespecialiseerd ben in het oorlogsrecht. Mijn religie of afkomst heeft er niets mee te maken. Dat zou ook niets uit moeten maken”.

Lees het hele interview: Reinout Sterk over de internationale rechtsorde in Gaza en ascetisch leven, redactie Mr., 8 april 2024: www.mr-online.nl/reinout-sterk-over-de-internationale-rechtsorde-in-gaza-en-ascetisch-leven/

Groep advocaten: ‘Orde, veroordeel schending rechtsorde door Israël’, redactie Mr., 4 april 2024: www.mr-online.nl/groep-advocaten-orde-veroordeel-schending-rechtsorde-door-israel/

 

Afbeelding bovenaan is van Jessica45

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer