Internationaal onderzoek TALIS2024 gestart. Hoe denken leraren en schoolleiders over hun werk- en leeromgeving?

Wat vinden leraren en welke adviezen willen zij geven aan beleidsmakers? In voorbereiding op TALIS 2024*) en de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 heeft het Kohnstamm Instituut samen met andere onderzoeksbureaus dit jaar 250 leraren in het primair en voortgezet onderwijs in Nederland gevraagd naar wat er beter kan en moet. Het leverde vijf nuttige tips op voor beleidsmakers die Marieke Buisman beschrijft op Didactief, nieuwssite en vakblad voor leraren n leidinggevenden. Het TALIS-onderzoek wordt elke vijf jaar uitgevoerd; ruim 300.000 leraren en schoolleiders uit 50 landen doen mee.

Over werkplezier, professionalisering en de impact van het lerarentekort gaat het in de lerarenkamer regelmatig. Want goed onderwijs begint met goed toegeruste leraren en schoolleiders. Wat vinden zij zelf de belangrijkste aandachtspunten?

Met stip op 1: Luister naar de leraar
Tip 2: Stel prioriteiten
Tip 3: Waardeer en beloon leraren
Tip 4: Grenzen aan de druk
Tip 5: Meer oog voor leerlingen

Lees het hele artikel met uitgebreide beschrijving van de Vijf tips voor beleidsmakers, door Marieke Buisman, Didactief, 3 oktober 2023: https://didactiefonline.nl/artikel/vijf-tips-voor-beleidsmakers

Meedoen aan TALIS

In het najaar van 2023 ontvangen 350 scholen en 5000 leraren & schoolleiders een uitnodiging om mee te doen en een online vragenlijst in te vullen. Voor wie wil meedoen is meer info te vinden op TALIS2024: www.talis2024.nl/

Downloaden flyer met info over TALIS2024: www.talis2024.nl/wp-content/uploads/2023/09/Flyer-Talis-2024.pdf


Noot

*) TALIS – Teaching and Learning International Surveys – is een groot internationaal vragenlijstonderzoek naar de werk- en leeromgeving van leraren en schoolleiders in het basis- en het voortgezet onderwijs. Het gaat dan om informatie die landen helpt bij ontwikkelen van onderwijsbeleid. In Nederland doen ongeveer 5000 leraren en schoolleiders mee aan het onderzoek.
Verschillende organisaties zijn in Nederland bij de uitvoering van TALIS betrokken: Kohnstamm Instituut, Universiteit van Amsterdam, Fontys Hogeschool, I&O Research en IVA Onderwijs.
TALIS wordt ondersteund door Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), Algemene Onderwijsbond (AOB), vakbond CNV Onderwijs, Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), PO-Raad, VO-Raad, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer