Iedereen telt en niemand is onbereikbaar

In elke gemeente lopen buitenbeentjes rond. Ze krijgen eufemistische namen, zoals ‘zorgmijders’, ‘marginalen’, ‘verwarde personen’ of ‘randgroepjongeren’. Een klein percentage inwoners, die buitenproportioneel veel problemen veroorzaken.

De beste aanpak van deze inwoners is een zeer persoonlijke, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Die aanpak wordt geboden door Stichting Reindert. De methode van de stichting berust voor een groot deel op improvisatie ‘in het veld’ en valt daardoor lastig in een schema te vangen.
Mark Räkers schrijft over de stichting in zijn artikel De onconventionele benadering van twee sociaal werkers op Sociale Vraagstukken. Hij interviewde Mindert Rakhorst en Reinier van der Grijp van Stichting Reindert. Beiden doen korte interventies in opdracht van gemeenten bij mensen bij wie de hulpverlening vastloopt.

Reinier van der Grijp

Reinier van der Grijp: “Wij merken dat je problemen kunt krijgen met het systeem als je doet wat nodig is. Maar het past lang niet altijd in de regels. Natuurlijk zie ik weleens onveilige situaties als ik ergens binnenkom. Maar dan ga ik echt niet direct een melding doen bij Veilig Thuis omdat de meldcode zegt dat dat moet. Ik ben eindelijk binnen bij die mensen en ze vertrouwen me. Als ik een melding doe, is dat vertrouwen direct weg.

Met al die codes, protocollen en verplichtingen tot melden hebben we een groot deel van de nabijheid weg georganiseerd. De oorzaak van de afstand, of het wantrouwen, zit deels bij de overheid. Maar de overheid is er voor de burger, de burger is er niet voor de overheid”.

Mindert Rakhorst

Mindert Rakhorst: “Wij werken op basis van vertrouwen. Vrijwel altijd komen we binnen bij huishoudens. Hoewel het vaak gesloten systemen zijn. De hulpverlening heeft zich teruggetrokken en niks werkt meer. Wij doen korte interventies, maximaal zestien weken. Als we binnen zijn, dan proberen we de hulpverlening weer in te zetten, op een goede manier. Een ‘klik’ is voor ons erg belangrijk. Er moet contact zijn, anders heeft het geen zin.

Maar vaak staan formele regels goed handelen in de weg. Een tijd geleden had ik na vijf gesprekken een dusdanige vertrouwensrelatie met een mevrouw dat ze mij vertelde dat ze twee keer in de week in elkaar geslagen werd. Dat moet ik officieel melden bij Veilig Thuis. Zij gaan erheen, en wat denk je dat die vrouw zegt? “Oh, er is niks aan de hand hoor.” Dan ben ik haar kwijt en gebeurt er niks.

Lees het hele artikel van Marc Räkers: De onconventionele benadering van twee sociaal werkers, Sociale Vraagstukken, 19 september 2022: www.socialevraagstukken.nl/de-onconventionele-benadering-van-twee-sociaal-werkers/
Sociale Vraagstukken is een tijdschrift en een platform voor debat van onderzoekers en deskundigen over maatschappelijke kwesties. socialevraagstukken.nl

Stichting Reindert: https://stichtingreindert.nl

Marc Räkers nam midden jaren negentig het initiatief om huisuitzettingen wegens huurschulden actief te gaan voorkomen. Met anderen richtte hij Stichting Eropaf! op. De stichting streeft naar vernieuwing in het sociaal domein. https://eropaf.nl/
Marc Räkers is voortrekker van Stichting Beroepseer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer