Het Alternatieven-kabinet stopt

Het Alternatieven-kabinet heeft besloten met de activiteiten te stoppen m.i.v. 14 oktober 2021. Maar, de kernboodschap – het versterken van vertrouwen, vakmanschap en de menselijke maat – blijft levend en wordt verder verspreid, zij het in andere vormen. Stichting Beroepseer blijft de krachten bundelen en is bezig met het ontwikkelen van kortdurende, krachtige coalities met een helder doel. Een voorbeeld is denktank De Jeugdsprong, opgericht in samenwerking met FNV Jeugdzorg. De denktank lanceerde in mei 2021 het Manifest De Jeugdsprong met adviezen en aanbevelingen voor een ander jeugdzorgstelsel. Het kernteam van de denktank, dat in totaal zestien leden telt, wordt geleid door Steven de Waal, oprichter en voorzitter van Public Space.

Korte terugblik

Op 31 mei 2018 ging het Alternatieven-kabinet van start. Aanleiding was het besef dat we in de samenleving verstrikt zijn geraakt in top-down denken. Het echte leven is secundair geworden en onzichtbaar waar het beleid wordt gemaakt. Doel van het Alternatieven-kabinet was alternatieven ontwikkelen voor twee thema’s, jeugdhulp en de tweedeling in het onderwijs.

Het Alternatieven-kabinet bestond uit tien leden, onder leiding van Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland. Zij zijn allen professionals die hun eigen kennis, ethiek en ervaring en die van anderen inzetten voor alternatieven, gebaseerd op vertrouwen, vakmanschap en menselijk contact. Het Alternatieven-kabinet wilde laten zien hoe het beter, slimmer en duurzamer kan en burgers en professionals, die nu in de schaduw staan, in het zonnetje zetten.

Na de feestelijke start in de Social Impact Factory in Utrecht, volgde in november 2018 een bijeenkomst – een ‘Alternatieven-lab’ – in Oude IJsselstreek in de Gelderse Achterhoek voor de presentatie van het boek Écht doen wat nodig is. Een pleidooi voor kleinschalige en effectieve jeugdhulp. Daarbij aanwezig waren leden van het Alternatieven-kabinet. Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft de gemeente van Oude IJsselstreek het jeugdzorgbeleid geheel omgegooid.

Daarna zijn er nog enkele bijeenkomsten geweest van het Alternatieven-kabinet maar in de loop van 2020 bleek een actief en werkzaam Alternatieven-kabinet steeds lastiger, mede door de coronacrisis. Stichting Beroepseer blijft regelmatig een Alternatieven-lab Jeugdhulp organiseren. Binnenkort een in de gemeente Zutphen.

Verslag Start Alternatieven-kabinet, 2018: https://beroepseer.nl/blogs/verslag-start-alternatieven-kabinet/

Filmimpressie Start Alternatieven-kabinet, 2018: https://beroepseer.nl/video-podcast/andere/filmimpressie-start-alternatieven-kabinet/

Verslag Alternatieven-lab jeugdhulp, 2018: https://beroepseer.nl/blogs/verslag-alternatieven-lab-jeugdhulp/

Stichting Beroepseer lanceert Alternatieven-kabinet onder leiding van Jos de Blok, 2018: https://beroepseer.nl/actueel-in-beroepseer/stichting-beroepseer-lanceert-alternatieven-kabinet-onder-leiding-van-jos-de-blok/

Manifest De Jeugdsprong feestelijk gepresenteerd, 2020: https://beroepseer.nl/actueel-in-beroepseer/manifest-de-jeugdsprong-feestelijk-gepresenteerd/

 

Foto bovenaan is van Walter Knerr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer