‘Stadsgeneeskunde’ verovert plaats no 97 in dertiende ‘Duurzame 100’ van dagblad Trouw

Dagblad Trouw heeft de Duurzame 100 van 2021 gepresenteerd. Op nr 97 staat Stadsgeneeskunde. Natuur geneest, is het motto van de Rotterdamse ‘stadsdokter’ Rini Biemans, uitvinder van Stadsgeneeskunde ofwel landleven in de stad en eco-sociale wijkontwikkeling. In zijn woonplaats Rotterdam is hij sinds jaren bezig de stad leefbaarder en gezonder te maken met zijn kleine, biodiverse tuinen en parken. Altijd met inzet van buurtbewoners. Dat hij in dat streven ook telkens weer te maken krijgt met onbegrip en tegenwerking van het lokale ambtenarenapparaat, is te betreuren. De gemeente denkt volgens Biemans nogal rechtlijnig over de manier waarop een park onderhouden moet worden.

Esther Bijlo bracht Biemans een bezoek in Rotterdam en liep met hem mee door zijn ‘buitenruimte’:
“Rini Biemans beent over de kronkelende paadjes met boomschors. ‘Kijk wat hier ­allemaal groeit’ wijst hij. ‘Teunisbloem, kaardebol, boerenwormkruid. Inheemse planten, sommigen vinden het onkruid. Je hoeft er niet zoveel aan te doen, als je moedertje natuur een beetje haar gang laat gaan, krijg je heel veel soorten en insecten’.

De paadjes bevinden zich middenin in de stad, in Park 1943 in de wijk Tussendijken in Rotterdam-West. Het is een klein groen stukje met speeltuintje, het gevolg van een ‘vergisbombardement’ van de geallieerden in 1943. Biemans noemt zich ‘stadsdokter’. Natuur geneest, is zijn motto, en dat geldt net zo goed voor de postzegels groen in de stad. Het moderne bestaan is niet gezond, ziet hij, en dat geldt al helemaal aan de onderkant van de samenleving. ‘Het overgrote deel van de ziektelast is niet fysiek. Mensen hebben te veel stress, bewegen te weinig, eten slecht, zijn eenzaam’.

Door met buurtbewoners als vrijwilligers het park te onderhouden en te ontdoen van zwerfvuil, hoopt Biemans daar wat aan te doen. Op die manier beheert hij meerdere parken in Rotterdam. Vandaag helpt Patricia, die verderop in het park rondloopt en vuil verzamelt in een witte emmer. ‘Zij is illegaal in Nederland en zwanger, ze wordt door de kerk opgevangen. Ik probeer mensen als mens te benaderen, hier kunnen ze even zichzelf zijn, aan de onderkant is een groot gebrek aan aandacht’.

Biemans vindt dat de gemeente nogal rechtlijnig denkt over de manier waarop een park moet worden onderhouden. De kunst is volgens hem om niet te veel te doen. Zijn les is de natuur de ruimte en de tijd te geven. ’Liefde en aandacht aan de buitenruimte geeft ook liefde aan de mensen die er wonen. Ik zou willen dat de gemeente daar ook een beetje blij van zou worden’.

Lees het hele interview met Rini Biemans: ‘Laat de natuur het zelf doen, ook in de stad’, door Esther Bijlo, Trouw, 2 oktober 2021: www.trouw.nl

De Duurzame 100 van Trouw 2021: https://verhalen.trouw.nl/duurzame100/

Dokter Biemans: https://www.dokterbiemans.nl

Video: De Tuinman (m/v), het beroep dat steden weer gezond gaat maken, Beroepseer, 29 april 2016: https://beroepseer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer