Gepensioneerd huisarts Wim J. Jongejan schrijft zijn duizendste kritische artikel op eigen site over ICT en de zorg

Op 15 augustus 2023 publiceert de gepensioneerde huisarts Wim J. Jongejan zijn duizendste artikel op zijn website Zorg-ICT zorgen: Duizend artikelen. De drijfveren om door te gaan.

Dat is een felicitatie waard!

Jongejan:

“Een aantal dat ik nooit gedacht had te zullen bereiken. Het eerste artikel verscheen op 6 april 2015 om 12.42u op de zelfgebouwde website. Dat zelf bouwen was het vervolg op een cursus website-bouwen bij de Volksuniversiteit Woerden. Voor april 2015 verschenen er vanaf april 2004, toen ik nog werkzaam was als huisarts, artikelen op de nog steeds druk bezochte website www.huisartsvandaag.nl van huisarts Jan Huizinga uit Groningen. Op die website publiceerde ik 107 artikelen in de periode tussen april 2004 en april 2015. Aanvankelijk gingen toen de artikelen over elektronische declaratieperikelen. Deze speelden volop in de periode na 1 januari 2006 toen de nieuwe Zorgverzekeringswet inging tijdens het bewind van VWS-minister Hans Hoogervorst. Gaandeweg verschoof mijn focus richting zorgICT”.

Jongejan volgt de ontwikkelingen in de zorg in combinatie met ICT op de voet en bericht daar met grote regelmaat over op zijn website. Vooral wat betreft de onrechtmatige verzameling en verwerking van medische gegevens door zorgverzekeraars. In februari 2019 bijvoorbeeld doet Jongejan verslag van een rechtszaak onder de titel: Onbegrijpelijke gebeurtenis met geheime stukken in rechtszaak Vrijbit. Zo’n verslag lees je niet in krant:

”Tijdens één van de zittingen van de rechtbank Midden-Nederland op vrijdag 15 februari 2019 in de zaken die de burgerrechtenvereniging Vrijbit tegen de Autoriteit Persoonsgegevens(AP) aanspande, deed zich iets zeer opmerkelijks voor. Ik beschreef zeer recent (14 februari 2019) deze twee zaken op deze website. In dat artikel maakte ik al melding van het feit de AP na het verstrijken van elk redelijke termijn in september 2018 plotseling een flinke stapel papier bij de rechtbank deponeerde. Daarbij de melding dat een aanzienlijk deel van deze stukken onder geheimhouding werd aangeleverd en dus niet aan de eisende partij, Vrijbit, geopenbaard mocht worden. De rechtbank blijkt deze gang van zaken geaccepteerd te hebben. De jurist Ab van Eldijk die samen met Vrijbit voorzitter Miek Wijnberg, de eisende partij vertegenwoordigde was echter volstrekt verbijsterd toen de AP ter zitting alsnog enige geheime stukken wilde inbrengen”.

Nog een voorbeeld

“Op 17 juli 2023 publiceerde de Autoriteit Persoonsgegeven(AP) trots haar eerste Rapportage Algoritmerisico’s Nederland (RAN). Opgesteld door de Directie Coördinatie Algoritmes (DCA). Sinds begin 2023 heeft de AP de rol van toezichthouder op algoritmes op zich genomen. Met stuwend taalgebruik vertelt de AP waar ze mee bezig is. Als je het zeventien pagina’s tellende stuk kritisch leest slaat de schrik je om het hart. Je kunt dan zien dat de AP weinig tot geen af te dwingen mogelijkheden heeft. De mogelijkheid om echt door te pakken ontbreekt. De AP doet vooral een beroep op bedrijven, instituties en overheden die algoritmes maken om verantwoordelijk bezig te zijn. Meer de richting van bewustwording dan de richting van handhaving op dus. Het algoritmeregister dat de overheid bijhoudt is niet verplicht. Bedrijven, instituties en vooral overheden kunnen discriminerende algoritmes gewoon niet melden. Het zal nog jaren duren vooraleer de AP enig bijtgedrag kan ontwikkelen”.

Meest aparte artikel

Het ‘meest aparte artikel’ dat Jongejan publiceerde was

“dat van 6 juli 2017, hoewel dat nooit iemand tot heden opgevallen zal zijn. Op 4 juli 2017 was ik halverwege een artikel over het handelen van de directie van SBG in de aanloop naar een kort geding van twee cliënten uit de GGZ. Op dat moment kreeg ik een hartinfarct waarvoor ik binnen een uur gedotterd werd en van een stent voorzien. Ik had veel geluk toen. Eenmaal van de hartbewaking af had ik op zaal weinig te doen. Met medewerking van mijn jongste zoon kwam het half afgemaakte artikel per email op mijn verzoek naar mij toe. In het ziekenhuis maakte ik het op mijn iPad af en kon het op 6 juli via het wifi-netwerk van het ziekenhuis online zetten”.

De missie

Zorg-ICT zorgen beoogt “de overheid, instanties en personen kritisch te volgen op het gebied van zorg-ICT en privacy om waar nodig de vinger op de zere plek te leggen middels publicaties”. De website wil ook een plaats zijn waarop andere kritische zorgaanbieders hun artikelen over de zorg en ICT kunnen publiceren. Jongejan besluit zijn missie met: “een waakzame blik, een gezonde portie wantrouwen en een kritische pen zijn daarbij onmisbaar. Als een zeearend, vliegend, spiedend, soms toeslaand”.

Lees meer over de missie van Zorg-ICT en privacy: https://zorgictzorgen.nl/missie-zorg-ict-en-privacy/

Duizend artikelen. De drijfveren om door te gaan, 16 augustus 2023: https://zorgictzorgen.nl/duizend-artikelen-de-drijfveren-om-door-te-gaan/

Onbegrijpelijke gebeurtenis met geheime stukken in rechtszaak Vrijbit, 18 februari 2019: https://zorgictzorgen.nl/onbegrijpelijke-gebeurtenis-met-geheime-stukken-in-rechtszaak-vrijbit/#comment-12586

Algoritmetoezicht Autoriteit Persoonsgegevens is wassen neus, 28 juli 2023: https://zorgictzorgen.nl/algoritmetoezicht-autoriteit-persoonsgegevens-is-wassen-neus/

Wanhoopsdaad directie SBGGZ in aanloop naar kort geding, 6 juli 2027: https://zorgictzorgen.nl/wanhoopsdaad-directie-sbggz-in-aanloop-naar-kort-geding/

ZORG -ICT ZORGEN: https://zorgictzorgen.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer