Resultaten enquête aantoonbaar vakbekwaam indiceren door wijkverpleegkundigen

De Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) hield in het voorjaar van 2023 een enquête onder wijkverpleegkundigen over aantoonbaar vakbekwaam indiceren. Op de enquête is gereageerd door ruim vijfhonderd leden en niet-leden van V&VN.*)

Vier uitgangpunten

In de enquête zijn vragen gesteld over vier uitgangspunten voor aantoonbaar vakbekwaam indiceren, voorgesteld door de expertkring indiceren en intercollegiale toetsing, een onderafdeling van V&VN wijkverpleegkundigen. De uitkomst laat zien dat twee van de vier uitgangspunten op steun kunnen rekenen. Maar punt 3 – dat een wijkverpleegkundige minimaal 24 uur per week moet werken om aantoonbaar vakbekwaam te indiceren, heeft onvoldoende steun. Ook zijn kritische opmerkingen gemaakt over het volgen van intercollegiale toetsing.
De online-enquête is landelijk via nieuwsbrieven en sociale media verspreid.

Tabel 1 uit de enquête: Een wijkverpleegkundige is aantoonbaar vakbekwaam om verpleging en verzorging in de eigen omgeving voor de Zorgverzekeringswet te indiceren en te organiseren als:

  1. ze werkt volgens het Expertisegebied Wijkverpleegkundige (V&VN, 2019);
  2. ze een aanvullende training vakbekwaam indiceren heeft gevolgd;
  3. ze minimaal 24 uur per week werkzaam is in de wijkverpleging;
  4. ze 3x per jaar deelneemt aan Intercollegiale Toetsing met een onafhankelijk procesbegeleider

De expertkring stelt dat de twee punten zonder voldoende steun nader moeten worden bekeken. Wie interesse heeft om zich aan te sluiten bij deze expertkring kan zich aanmelden bij wijkverpleegkundigen@venvn.nl

Uitslag enquête vakbekwaam indiceren, V en VN, 27 juli 2023: www.venvn.nl/nieuws/uitslag-enquete-vakbekwaam-indiceren/

Uitslag enquête aantoonbaar vakbekwaam indiceren wijkverpleegkundigen, V en VN, 11 augustus 2023: https://www.venvn.nl

Downloaden: Uitslag enquête aantoonbaar vakbekwaam indiceren wijkverpleegkundigen: www.venvn.nl/media/gxamjolz/artikel-enquete-uitgangspunten-vakbekwaam-indiceren-27-07.pdf

Indiceren en intercollegiale toetsing: https://www.venvn.nl

Wijkverpleegkundigen zijn professioneel autonoom om te indiceren, Blogs Beroepseer, 28 november 2022: https://beroepseer.nl


Noot
*) Resultaten enquête: In totaal hebben 537 respondenten het enquêteformulier ingevuld. 93% van deze respondenten is werkzaam als wijkverpleegkundige. Van alle respondenten (537) geeft 97% aan dat dat ze zorg in eigen omgeving indiceren en organiseren voor de Zorgverzekeringswet (artikel 2.10BZv) volgens het Normenkader V&VN (V&VN, 2014). Voor deze groep respondenten is de enquête bestemd. Om deze reden vielen 15 respondenten af. De hierna gepresenteerde resultaten gelden voor de overgebleven 522 respondenten. Van hen werkt het overgrote gedeelte (89%) in loondienst. Tevens werkt het overgrote gedeelte (89%) in de directe cliëntenzorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer