Belastingambtenaar: Wees geen lijdzame pakezel! Enkele voorstellen tot herstel van geschonden reputatie Belastingdienst

In Het Financieele Dagblad doet Laurens Berentsen verslag van het op 17 april 2018 in Utrecht gehouden jaarlijkse symposium De Januskop van Belastingen*) van de vereniging van hoger personeel bij de fiscus, de VHMF**). Daar kwam men  tot de conclusie dat het bij de Belastingdienst ontbreekt het aan medewerkers die een streep in het zand trekken en zeggen: tot hier en niet verder. Die durf is nodig om de geschonden reputatie te herstellen van wat ooit een voorbeeld was van een goed functionerende overheidsdienst.
Op twee fronten moet de Belastingdienst meer weerwerk bieden dan nu gebeurt, klinkt het op het jaarlijkse symposium  Belastinginspecteurs mogen zich niet laten degraderen tot verlengstuk van de computer bij het opleggen van aanslagen en de dienst moet ophouden lijdzaam ondeugdelijke wetgeving te aanvaarden.

De inspecteur moet magistratelijk zijn in zijn optreden, zei hoogleraar belastingrecht Hans Gribnau. Hij of zij dient oog te hebben voor de rechtsstatelijkheid van de belastingheffing, noemt emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens dat.
Beiden bedoelen dat inspecteurs niet mogen volstaan met de handen ten hemel heffen als een belastingaanslag evident onredelijk uitpakt. Zij moeten dan anders beschikken. En als dat echt niet gaat, dienen zij bij de leiding van de dienst of desnoods bij de staatssecretaris van Financiën een open oor te vinden voor het onrecht dat zij tegenkomen en dat funest is voor de belastingmoraal van de burger.
Stevens pleit overigens al jaren voor een eenvoudig, evenwichtig en geloofwaardig belangstelsel.

Gribnau merkte nog op dat de ‘ijzeren vuist’ van de Belastingdienst steeds zwaarder wordt. Maar de fiscus is er volgens hen niet om zoveel mogelijk geld op te halen maar is er om ‘het juiste bedrag te innen’. En wat ook belangrijk is: de burger noch de belastingadviseur dienen als tegenstander te worden beschouwd.

Lees het hele artikel Hoogleraren roepen op tot ambtelijke assertiviteit bij de Belastingdienst, door Laurens Berentsen, Het Financieele Dagblad, 18 april 2018: https://fd.nl

Noten
*) Meer info over symposium De Januskop van Belastingen in speciaal symposium-nummer van tijdschrift Informatief 88, maart 2018https://www.vhmf.nl
**) Zie Jaarrede Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën (VHMF), uitgesproken op 17 april 2018 door de voorzitter mr. J. (Jurjen) Glazenburg: www.vhmf.nl

Lees ook de reacties op het artikel. Die van de heer Mastenbroek luidt: “De heren Gribnau en Stevens leggen de vinger exact op de juiste plek. Het gaat de overheid alleen maar om zo veel mogelijk naar binnen te graaien waarbij redelijkheid of zelfs rechtmatigheid geen of nauwelijks een rol spelen. Ook de klacht van de belastingambtenaren dat inhoudelijke deskundigheid bij de leiding volledig verdwenen is, zien we overal bij de overheid of overheids gerelateerde organisaties. Alles volproppen met bedrijfskundigen en juristen heeft geleid tot gigantische overheads en vele managementlagen die met hun gezwets de operationele doelstellingen van hun organisaties verstikken. Je ziet dat verschijnsel in de zorg, het onderwijs en overheidsdiensten als de belastingdienst. De overheid is een majeur probleem geworden in de samenleving door steeds meer te kosten en minder te leveren. Helaas is geen verbetering in zicht. Het enige positieve is dat de kritiek bij de HR, Raad van State, ombudsman en de uitvoerenden zo langzamerhand toeneemt”.

Aanbevolen Beroepseer-essay: Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag (2016), door Gabriël van den Brink en Thijs Jansen: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer