VvAA mobiliseert zorgverleners rond (Ont)Regel de Zorg: De kracht van het collectief

Na de succesvolle Schrapconferentie in november 2017 hebben honderden zorgverleners in het eerste kwartaal van 2018, samen met een brede representatie uit het zorgveld, vastgesteld welke regels wat hen betreft kunnen worden geschrapt met als direct resultaat meer kwaliteit van zorg en tijd voor de patiënt. Deze 62 ‘schrappunten’ zijn 27 maart 2018 onder grote belangstelling aangeboden aan minister Bruins voor Medische Zorg.
De schrapconferentie was georganiseerd door (Ont)Regel de Zorg, een initiatief van de huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om (HRMO) en de beroepsvereniging voor zorgprofessionals VvAA.
Het Roer Moet Om liet in 2015 voor het eerst van zich horen en luidde in maart de noodklok over de onacceptabele administratie – en regeldruk in de huisartsenzorg.
De VvAA bestaat bijna 95 jaar en telt ruim 120.000 leden.

De VvAA wil uit naam van haar leden – de zorgverleners – de missie van (Ont)Regel de zorg breed gaan uitdragen en voert daarvoor campagne via de media. Zorgverleners doen een oproep en vertellen aan collega’s wat zij doen om de regeldruk te verlagen. Ze vragen het initiatief te steunen en zelf een bijdrage te leveren aan het reduceren van onnodige administratie.

Willem Veerman, huisarts en vicevoorzitter van VvAA en lid van de stuurgroep (Ont)Regel de Zorg: “Wij zorgverleners zijn een heel belangrijk onderdeel van de oplossing. Om écht verandering teweeg te brengen moeten we de beweging van (Ont)Regel de zorg verbreden. Op deze manier laten we als zorgverleners aan elkaar en aan heel Nederland zien wat er gebeurt als we de handen ineen slaan”.

‘Stem’ van zorgverlenend Nederland

De VvAA heeft zich sinds een aantal jaren nadrukkelijker als ‘stem’ van zorgverlenend Nederland opgeworpen en beroepsgroepoverstijgende thema’s aangekaart, zoals de vrije artsenkeuze en (Ont)regel de Zorg. Willem Veerman: “Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen die als een rode draad door de zorgketen lopen en voor onze leden in verschillende beroepsgroepen een enorme impact hebben op de uitoefening van hun vak. Daarom past dit soort activiteiten, naast onze kennis, diensten en advies, naadloos in onze missie om onze leden te ondersteunen met alle zaken die niet direct met hun vakuitoefening te maken hebben, maar deze wel beïnvloeden. Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners kunnen we hierin bij uitstek een aanjagende, ondersteunende en verbindende rol pakken. Wij faciliteren de discussie, zorgen dat onderwerpen op de agenda komen en blijven staan”.

Zie onderaan de video met het pleidooi van Alan Ralston, psychiater: “Ik begin vast met het volledig opnieuw registeren van terugkerende patiënten”.

VvAA mobiliseert zorgverleners rond (Ont)Regel de Zorg, Arts en Auto, 18 april 2018: www.artsenauto.nl

Lees ook het interview met Willem Veerman, vicevoorzitter van VvAA, en Freek Roelofs, lid hoofddirectie van VvAA Groep B.V.: De kracht van het collectief, Arts en Auto, 18 april 2018: www.artsenauto.nl

Zeven zorgsectoren overhandigen lijst met zestig schrappunten aan minister Bruins voor Medische Zorg, Blogs Beroepseer, 27 maart 2018: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer