Essaywedstrijd: Waarom het beleid in Nederland (bijna) altijd faalt. Inzenden tot 8 juni

Waarom faalt het beleid in Nederland (bijna) altijd? De Nieuwe Denktank is op zoek naar de fundamentele oorzaken van falend beleid in Nederland en heeft daartoe een essaywedstrijd. Iedereen is welkom mee te doen.

“We zien steeds meer voorbeelden van mislukt beleid, zoals de problematische afwikkeling van de toeslagenaffaire, de door de rechter afgeschoten asielwetgeving, de mislukte digitalisering van het burgerlijk procesrecht, de haperende compensatie van de mijnbouwschade in Groningen, het onhoudbare PAS-systeem voor stikstofvergunningen, de onevenwichtige compensatie voor de energieprijzen, het onbegrijpelijke belasting- en toeslagenstelsel, het niet kunnen afschaffen van BTW op groente en fruit, het zijn maar een paar recente voorbeelden van een overheid die er niet meer in slaagt om beleid te maken dat functioneert

Dit soort mislukkingen zijn er natuurlijk altijd geweest. Maar het zijn niet langer incidenten. Het is tegenwoordig makkelijker voorbeelden te noemen van beleid dat is mislukt of heeft gezorgd voor een verslechtering, dan van beleid dat succesvol is geweest, beleid dat ook daadwerkelijk de verbetering heeft gebracht die het beoogde.

Dit toenemende beleidsfalen is zichtbaar op alle domeinen van het overheidsbeleid. Het ligt daarom voor de hand dat de oorzaken van dit falen fundamenteel zijn en niet afhangen van toevallige omstandigheden of van een bepaald beleidsterrein. Wat zijn de oorzaken van dit falen? De Nieuwe Denktank gaat ernaar op zoek!

De Nieuwe Denktank is een initiatief van vrije en zelfbewuste burgers, die zich in hun dikwijls schaarse vrije tijd bezig houden met verbetering van de publieke zaak, omdat ze niet werkloos willen toekijken hoe die steeds maar verder verslechtert. Het zijn mensen uit de praktijk, ambtenaren, werknemers en ondernemers die dikwijls aan den lijve ondervinden hoe nieuw beleid niet geschikt is voor de werkelijkheid. Die mensen zijn er natuurlijk niet alleen binnen De Nieuwe Denktank. Daarom willen we iedereen uitnodigen om deel te nemen aan de essaywedstrijd.

Wij zijn op zoek naar uw visie op de fundamentele oorzaken van falend beleid in Nederland. Graag zien wij uw visie geïllustreerd met concrete voorbeelden die uw analyse ondersteunen. De lengte van uw essay mag u – binnen enige grenzen – zelf bepalen. Dat kan variëren tussen 1.000 en 8.000 woorden, waarbij geldt dat langer niet noodzakelijk beter is. Er zijn geen andere vormvereisten”.

De beoordeling

De winnaar van de wedstrijd ontvangt een boekenbon t.w.v. € 250,-. Publicatie van het winnende essay en eventueel andere essays in de symposiumbundel gebeurt in overleg met de auteur. Indien dat wenselijk is, kan anonimiteit worden gegarandeerd.

Deadline 8 juni

Deadline voor het essay is 8 juni 2023. Inzenden kan per e-mail naar: info@denieuwedenktank.nl

Symposium op 20 juni

De Nieuwe Denktank organiseert in centrum De Balie in Amsterdam op 20 juni 2023 het symposium Waarom faalt het overheidsbeleid (bijna) altijd? Deelname is gratis. Aanvang 20.00 u. Zie verder op: https://denieuwedenktank.nl/waarom-faalt-het-overheidsbeleid-bijna-altijd-symposium-20-juni-2/

Meer info over de essaywedstrijd op De Nieuwe Denktank: https://denieuwedenktank.nl/essaywedstrijd-waarom-faalt-het-beleid-in-nederland-altijd/

De Nieuwe Denktank

Doel van de Nieuwe Denktank (opgericht in juni 2022) is een bijdrage leveren aan het openbreken van het politieke debat. Om achter de modellen, akkoorden en procedures de echte politieke afwegingen en belangen zichtbaar te maken, en hierover het debat aan te jagen. Zo kan ander en beter beleid worden ontwikkeld dat op een breed draagvlak in de Nederlandse samenleving kan rekenen.
Lees verder over bestuur, directie, curatorium en beleidsplannen op De Nieuwe Denktank: https://denieuwedenktank.nl/over/


Foto bovenaan is gemaakt door Paweł Englender

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer