Winnaars essaywedstrijd De Nieuwe Denktank bekend: Anja van Gorsel en Mona Keijzer

Tot 8 juni 2023 konden er essays worden ingestuurd voor de essaywedstrijd Waarom het beleid in Nederland (bijna) altijd faalt. De wedstrijd was uitgeschreven door De Nieuwe Denktank.
De vraag bleek veel mensen bezig te houden en zorgde voor een groot aantal inzendingen De jury maakte uiteindelijk een keuze op 3 juli 2023 en riep Anja van Gorsel en Mona Keijzer met hun essay tot winnaars uit.

Anja van Gorsel: Het gebrek aan geweten en historisch besef in het overheidsbeleid.
Mona Keijzer: De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

De inzendingen werden geanonimiseerd beoordeeld en de jury heeft er uiteindelijk twee bekroond. In beide essays wordt een dieper liggende oorzaak van de onmacht van de overheid behandeld en toegelicht: in het ene het gebrek aan geheugen in de ambtelijke organisatie en in het andere de negatieve bijeffecten van een irreëel maakbaarheidsoptimisme.

De auteurs

Anja van Gorsel is een ervaren professional met een uitgebreide achtergrond in onderwijs, zorg en op het terrein van volkshuisvesting en woningcorporaties. Ze heeft diverse rollen bekleed, waaronder bestuursvoorzitter van het Albeda College – een ROC met ruim 20.000 leerlingen, waar zij probeerde om van enorme ROC’s terug te keren tot kleinschalige, herkenbare sectorale MBO-colleges. Eerder richtte Van Gorsel Public Spirit op. Van Gorsel is toezichthouder, bestuurder en adviseert (semi-)publieke instellingen en overheden over samenwerkingsrelaties, organisatie-verandering en dienstverlening en begeleid ze desgevraagd bij het implementeren van deze adviezen.

Mona Keijzer is een Nederlandse politica en bestuurder. Zij was onder andere wethouder in Purmerend, lid van de Tweede Kamer en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III. Deze laatste functie kwam tot een einde door verschil van inzicht over het coronabeleid. Zij vond delen van de maatregelen ineffectief en buitenproportioneel en was kritisch over de invoering van een Coronatoegangsbewijs. Na tien jaar Haagse politiek en bestuur is zij nu vooral actief in het adviseren van en toezicht houden op ondernemingen en gastspreker over ondernemen, overheid, samenleving en grondrechten.

De Nieuwe Denktank

De Nieuwe Denktank. een initiatief van vrije en zelfbewuste burgers met een sterke gemeenschapszin, wil een bijdrage leveren aan het openbreken van het politieke debat. . Om achter de modellen, akkoorden en procedures de echte politieke afwegingen en belangen zichtbaar te maken, en hierover het debat aan te jagen. Zo kan een ander en beter beleid worden ontwikkeld dat op een breed draagvlak in de Nederlandse samenleving kan rekenen.
De Nieuwe Denktank is op de praktijk gericht en bestaat uit een diverse groep van ambtenaren, werknemers en ondernemers die dagelijks ervaren hoe beleid vaak schuurt met de realiteit.

Bijeenkomst in september 2023

De essays van Anja van Gorsel en Mona Keijzer nodigen uit tot verdere discussie en uitwerking. In september 2023 organiseert De Nieuwe Denktank een bijeenkomst over de thema’s, met medewerking van beide auteurs.

Essays lezen

Het gebrek aan geweten en historisch besef in overheidsbeleid: https://denieuwedenktank.nl/het-gebrek-aan-geweten-en-historisch-besef-in-overheidsbeleid/
De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen: https://denieuwedenktank.nl/de-weg-naar-de-hel-is-geplaveid-met-goede-bedoelingen/

Meer info over De Nieuwe Denktank: Nieuwe ideeën. Vaste waarden: https://denieuwedenktank.nl/

Anja van Gorsel en Mona Keijzer winnaars essaywedstrijd, De Nieuwe Denktank, 3 juli 2023: https://denieuwedenktank.nl/persbericht/

Essaywedstrijd: Waarom het beleid in Nederland (bijna) altijd faalt. Inzenden tot 8 juni, Blogs Beroepseer, 16 mei 2023: https://beroepseer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer