Enquête wijst uit: Helft van verpleegkundigen wil niet opnieuw werken op covid-afdeling

Verpleegkundigen verdienen structureel meer erkenning en waardering, en niet alleen tijdens crises (zoals nu tijdens COVID-19). Dat moet gepaard gaan met een passende beloning, die recht doet aan hun inzet, professionaliteit en hun grote maatschappelijke belang. Dat versterkt het vak, dat versterkt de loopbaanperspectieven, en dat versterkt de aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt.
Deze aanbeveling werd gedaan door prof. dr. Willy Spaan in een interview voor Zorgvisie van 28 mei 2020. Spaan, scheidend voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) deed ook een oproep aan overheid, zorgverzekeraars en burgers om het belang van extra financiële middelen op de agenda te zetten. Dat extra geld is nodig voor doorgroeimogelijkheden en verbetering van salarissen van verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel in umc’s. Hij zei: “We zijn als umc’s trots op onze verpleegkundigen. Mede door hun professionele inzet konden wij extra capaciteit aanbieden op de ic’s en afdelingen. Want aan extra bedden heb je niets zonder extra professionals”.

Armand Girbes verwijst naar de woorden van Spaan in zijn artikel Nog geen meter op de site van Arts en Auto. Girbes is intensivist-klinisch farmacoloog en hoofd afdeling ICV van Het VU medisch centrum. Hij schrijft dat wij als Nederlanders nog geen meter opgeschoten zijn met het opwaarderen van de waardering voor verpleegkundigen. Het is nu eind juli 2020. Wanneer gaat dat nu eens gebeuren?

‘Wil jij (weer) op een covid-afdeling werken?’

De uitslag van een peiling op de site van het tijdschrift voor verpleegkundigen Nursing waar ruim 1400 lezers op reageerden laat zien dat als er vanwege een tweede golf van het coronavirus weer cohort-afdelingen worden opgezet, de helft van de verpleegkundigen die voordien op zo’n afdeling heeft gewerkt daar niet meer wil werken. Van degenen die aan het onderzoek meededen wil minder dan de helft, namelijk 46%, op een covid-afdeling werken.
Van de in totaal 1414 mensen die antwoord gaven op de vraag Wil jij (weer) op een covid-afdeling werken? hebben er 900 al gewerkt op een covid-afdeling. 453 zeggen dat ze dat niet opnieuw willen doen, 447 zou werken op een covid-afdeling juist zo weer doen.
514 verpleegkundigen die hebben gereageerd hebben tijdens de coronacrisis nog niet op een cohort-afdeling gewerkt. Van deze groep zegt zo’n 38% (196 in totaal) dat ze dat bij een eventuele tweede golf wel zouden willen. 318 lezers of 62% zegt ‘Dat is niks voor mij’.

Vertrek ic-verpleegkundigen

Girbes schrijft dat de positieve signalen van waardering en herwaardering nú moeten komen: “Dat vereist ongewoon snel schakelen, zoals dat in ons vak intensive care geneeskunde heel gewoon is. We moeten ook hier naar een nieuw normaal: professionals van het primaire proces en vooral de verpleegkundigen juist (= comme il faut) waarderen en niet (indirect) bashen met o.a. onderwaardering. Anders wordt het eens maar nooit weer”.

Opwaardering van met name de verpleegkundigen staat wel op de agenda van het NFU die heeft aangekondigd dat een commissie in november 2020 met een rapport over IC-verpleegkundigen komt. Maar Girbes schijnt intussen al niet veel vertrouwen meer te hebben in een realisering, gelet op recente berichten over een forse stijging van de pensioenpremie die de loonruimte van umc’s zou opeten.

Ondertussen meldt dagblad de Gelderlander dat bij het Radboud UMC op korte termijn 24 van de 185 ic-verpleegkundigen op de intensive care,  gaan vertrekken. Ingewijden spreken over 33 ic-verpleegkundigen. Het vertrek zal het tekort aan ic-verpleegkundigen dat er al is nog verder doen oplopen. De uitstroom heeft volgens het ziekenhuis niets te maken met eventuele onvrede onder werknemers. Oorzaak zou zijn het hoge aantal mensen dat dit jaar met pensioen gaat.

Uitslag poll: helft verpleegkundigen die werkten op covid-afdeling wil dat niet meer, Nursing, 27 juli 2020: www.nursing.nl

Poll: Wil jij (weer) op een covid-afdeling werken?, Nursing, 23 juli 2020: www.nursing.nl

NFU: geef verpleegkundigen meer structurele erkenning en waardering, NFU, 29 me 2020: www.nfu.nl/actueel/nfu-geef-verpleegkundigen-meer-structurele-erkenning-en-waardering

Ruim 10 procent ic-verpleegkundigen Radboudumc Nijmegen vertrekt, door Frank Hermans, De Gelderlander, 18 juli 2020: www.gelderlander.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer