Coronacrisis is ongekende aanjager van werkstress

Vakbond CNV heeft onderzoek laten verrichten naar werkdruk tijdens de coronacrisis onder een representatieve groep van 2.500 werkenden. Het blijkt dat door de crisis 34% van alle werkenden meer werkdruk ervaart dan ooit.

1 op de 5 staat meer dan ooit onder druk om goed te presteren op het werk. 11% zit nu tegen een burn-out aan door de crisis en bij 21% is het ziekteverzuim op het werk gestegen. 16% van de ondervraagden is uitgeput vanwege de hoge werkdruk als gevolg van de crisis.

Schokkende cijfers

“Schokkende cijfers. Omgerekend betekent dit dat miljoenen werkenden onder hoge druk staan. Meer dan een miljoen mensen zijn uitgeput. De coronacrisis is een ongekende aanjager van stress op de werkvloer”,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
”We roepen alle werkgevers met klem op om prioriteit te geven aan het verlichten van de werkdruk. Doen ze dat niet, dan zou de schade door ziekteverzuim en langdurige uitval enorm kunnen zijn. En daarmee ook de economische schade voor veel ondernemers”.

Zorg en onderwijs

Met name in de zorg (54%) en onderwijs (59%) ervaart men meer werkstress door de crisis. In het onderwijs overweegt 1 op de 5 over te stappen naar een andere sector vanwege de werkdruk, in de zorg is dit 14%. 34% van de zorgmedewerkers stelt dat het ziekteverzuim is gestegen op hun werkplek. 32% van de onderwijzers is uitgeput door de hoge werkdruk.
Fortuin: “Juist deze sectoren houden Nederland overeind tijdens de crisis. Schrijnend dat uitgerekend hier de druk zo groot is. We moeten voorkomen dat mensen de zorg en het onderwijs verlaten door deze crisis. De personeelstekorten zijn nu al zo hoog en zouden hierdoor nog meer oplopen”.

Marktsectoren

Ook de marktsector blijft niet buiten schot. Bijna de helft van de mensen (46%) in de dienstverlenende sectoren ervaart meer stress door de coronacrisis. 15% van de werkenden in de ICT zit momenteel tegen een burn-out aan en 12% heeft zich de afgelopen vier maanden minstens een keer ziek gemeld vanwege de hoge werkdruk.

“Het beeld, dat mensen in de marktsector het rustiger hadden door de crisis, klopt van geen kant. De eisen aan het personeel zijn alleen maar hoger geworden. In de marktsector komt ook nog de stress bovenop om de baan te verliezen”, stelt Fortuin. “We vragen werkgevers om de werkdruk behapbaar te houden. Uiteraard begrijpen wij dat omzetverlies voor veel ondernemers ingrijpend is. Maar medewerkers mogen hier nooit de dupe van worden”.

CNV-onderzoek: werkdruk hoger dan ooit door coronacrisis, CNV, 9 juli 2020: www.cnv.nl

Meer informatie over werkdruk is te vinden op Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.arboportaal.nl/onderwerpen/werkdruk

 

Foto bovenaan is van Josh Clifford

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer