Elke federale overheidsdienst in België krijgt chef integriteit

Begin januari 2022 kreeg België opnieuw een onvoldoende van de Europese anticorruptiewaakhond. Volgens een rapport van de Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO). waren er nog maar twee van de 22 aanbevelingen die aan België eind 2019 waren, uitgevoerd of aangepakt.*)

“Ik heb eerst gefocust op het beter beschermen van klokkenluiders”

Daarin gaat verandering komen. Voor elke federale overheidsdienst**) komt er een coördinator die moet toezien op alles wat te maken heeft met integriteit. Dat is een van de maatregelen waarmee vicepremier en minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter het integriteitsbeleid voor de 65.000 federale ambtenaren wil versterken. “Ik wil serieus werk maken van integriteit. Niet per se omdat er vandaag grote problemen zijn binnen de federale overheid. Beleid voeren, is net de problemen voor zijn. Daarom heb ik eerst gefocust op het beter beschermen van klokkenluiders. Nu is het tijd om te werken aan preventie”, zo legde De Sutter uit.

In een KB dat vrijdag door de ministerraad is goedgekeurd, heeft De Sutter een aantal nieuwe maatregelen voorbereid om de integriteit binnen de federale overheid te bewaken. Zo komt er dus bij elke dienst een chef integriteit die toeziet op alles wat verband houdt met integriteit en bij wie ambtenaren terechtkunnen met vragen en adviezen.

Kenniscentrum Integriteit

Daarnaast wordt de bestaande cel Integriteit opgewaardeerd tot een kenniscentrum met een eigen budget. De bazen van de overheidsdiensten moeten ook doelstellingen inzake integriteit opnemen in de jaarplannen. De overheidsdiensten moeten daarover ook elk jaar verslag uitbrengen bij de voogdijministers. Vanaf 2024 publiceert de overheid elk jaar een rapport.

Lees verder: Chef integriteit voor elke federale overheidsdienst, Het Laatste Nieuws (HLN) 18 december 2022: www.hln.be/binnenland/chef-integriteit-voor-elke-federale-overheidsdienst~a3aa3079/

GRECO: https://www.coe.int/en/web/greco

België krijgt opnieuw onvoldoende van Europese anticorruptiewaakhond, door Yorick Dupon 20 22,januari 2022, HLN: www.hln.be

Noten
*) Nederland is ook berispt. Zie: Nederland volgt aanbevelingen van Raad van Europa inzake bevorderen integriteit en voorkomen corruptie niet of nauwelijks op, Blogs Beroepseer, 16 juli 2021: https://beroepseer.nl/blogs
**) Federale overheidsdienst (FOD) is de naam voor de in 2001 en 2002 hervormde federale ministeries in België, ingevoerd door de eerste regering-Verhofstadt (1999-2003). Het was de bedoeling dat onder meer de (machtige) ministeriële kabinetten werden afgeslankt en afgeschaft, en dat de nadruk kwam te liggen op dienstverlening aan de burger.

 

Foto bovenaan: Gebouw Ministerie van Financiën, Brussel  (foto van Laurent Verdier)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer