ECB maakt zich zorgen over schraal aanbod techbedrijven in Europa

De Europese Centrale Bank maakt zich zorgen over het schrale aanbod van techbedrijven in Europa. De toezichthouder vindt het geen gezonde ontwikkeling dat banken weinig anders kunnen dan hun ziel overleveren aan Amerikaanse Big Techbedrijven zoals Google.

Rutger Betlem wijst er in Het Finacieele Dagblad op dat de zorgen onder meer betrekking hebben op de clouddiensten waar banken gebruik van maken. Voor de meeste bestaat het lijstje van mogelijke partners slechts uit drie spelers: naast Google ook Amazon en Microsoft. “De afhankelijkheid van technologiepartners van buiten de EU is groot”, aldus de ECB.

De toezichthouder ziet met lede ogen aan hoe Europese banken voor hun kritieke infrastructuur steeds minder gebruik kunnen maken van Europese bedrijven. In bepaalde domeinen zijn grote Amerikaanse techbedrijven het enige alternatief. Dat levert niet alleen risico’s op voor de banken maar zorgt ook voor concentratierisico’s en systeemrisico’s nu Amerikaanse bedrijven hier steeds meer de dienst uitmaken.

De ECB maakt zich al langer zorgen over de Amerikaanse invloed in het Europese financiële systeem. Eind 2019 schaarde de toezichthouder zich achter het voornemen van Europese banken om een alternatief op te zetten voor het betaalnetwerk van Visa en Mastercard.

De ECB benadrukt positief te staan tegenover het toepassen van nieuwe techniek. “Fintech*) kan grote voordelen hebben voor financiële instellingen, hun klanten, het Europese financiële systeem en de economie”.
Meer samenwerking tussen toezichthouders en een eenduidig fintechbeleid over de lidstaten worden gezien als factoren die de Europese fintechsector een duwtje in de rug kunnen geven.

Noot
*) FinTech = is een samentrekking van de Engelse woorden financial en technology. Het begrip omvat alle innovatieve financiële producten en diensten die de manier waarop we met geld omgaan vereenvoudigt en versnelt.

ECB waarschuwt voor dominante positie Amerikaanse techgiganten, door Rutger Betlem, Het Financieele Dagblad, 30 augustus 2020: https://fd.nl

Lees ook: ‘Fintech bedreigt financiële stabiliteit’, door Rutger Betlem, Het Financieele Dagblad, 14 februari 2019: https://fd.nl

 

Foto bovenaan is van

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer