Cultuursector demonstreert zeven dagen lang, 12 uur per dag, te beginnen op zaterdag 30 mei

Onder de noemer Cultuur in Actie! vindt er in Utrecht van 30 mei tot en met 5 juni 2020 een grote demonstratie plaats. Zeven dagen lang, twaalf uur per dag treden daar mensen op die werkzaam zijn in de cultuursector. Ze laten hun stem horen en komen op voor de cultuur in Nederland.

De culturele sector is keihard getroffen door de coronamaatregelen. Artiesten en musici, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en alle anderen die direct of indirect werkzaam zijn in de culturele sector missen daarom inkomsten. Helaas zijn de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Daarom komen zij actie! Doel is een bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijdsbesteding is, maar van levensbelang.

Omdat verzamelen op het Malieveld in Den Haag niet mogelijk is, vindt de demonstratie plaats op de evenementenlocatie DeFabrique te Utrecht.

We moeten opkomen voor ons bestaansrecht

De actie is bedacht door Songfestival-regisseur Marc Pos, actrice Johanna ter Steege, ‘ideoloog’ Peter Heres en gitarist Jan Kuiper.
In een interview met Dennis Jansen in dagblad Het Parool zegt Johanne ter Steege: “Toen ik hoorde van de 300 miljoen euro voor cultuur, waarvan 270 voor de gesubsidieerden, viel mijn mond open. En dat terwijl 65 procent van de podiumkunsten wordt bediend door de vrije producenten die geen subsidie krijgen. We moeten iets groots en gezamenlijks doen want anders worden we niet serieus genomen door de politiek. We moeten opkomen voor ons bestaansrecht, dat is onze plicht. Cultuur zit vervlochten in ons dagelijks leven. Stel dat je de muziek in jouw vrachtwagen niet meer kan horen, het gedicht niet meer kan voordragen op de begrafenis van je moeder en niet meer naar een festival of toneelvoorstelling kan. Al die dingen houden op als je nu alles kapot laat gaan. We hebben het niet over hoge óf lage cultuur, het gaat om een sector als geheel”.

De presentatie tijdens de demonstratie wordt gedaan door Paul de Leeuw, Daphne Bunskoek, Twan Huys, Jörgen Raymann, Pepijn Gunneweg, Clairy Polak, Richard Groenendijk, Hanneke Groenteman, Tooske Ragas, Irene Moors, Gijs Groenteman, Marlijn Weerdenburg en Margreet Reijntjes/

Onder de artiesten die hun stem laten horen bevinden zich Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Dominic Seldis, Mylou Frencken, Bastiaan Ragas, Huub Stapel, Kim van Zeben, Angela Schijf en Joost Spijkers.

Live te volgen

Beleef als publiek de demonstratie mee van zaterdag 30 mei tot en met vrijdag 5 juni 2020 in DeFabrique in Utrecht via  livestream op  website www.cultuurinactie.nl (website is opgeheven)

Mensen die werken in de culturele sector,  professionals en amateurs, zijn welkom om hun stem te laten horen. Aanmelden kan via www.cultuurinactie.nl/book-online (website is opgeheven)

Cultuur in Actie!: www.cultuurinactie.nl (website is opgeheven)

Johanna ter Steege: We moeten opkomen voor ons bestaansrecht, door Dennis Jansen, Het Parool, 25 mei 2020: www.parool.nl

Een land zonder kunst en cultuur
is niet levensvatbaar en sterft af

U P D A T E

Video’s van de demonstratie Cultuur in actie!: www.youtube.com/channel/UCCfksT7DHRxvdyFA_M8DKog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer