Betere jeugdzorg gaat over meer dan financiën, cao’s en de wetgeving

Meer geld voor de jeugdzorg is absoluut geen oplossing volgens Steven de Waal, voorzitter van denktank ‘De Jeugsprong’, een initiatief van FNV Zorg & Welzijn en Stichting Beroepseer. In een interview met Sterre ten Houte de Lange voor Zorgvisie vertelt hij dat “een betere jeugdzorg over meer gaat dan financiën, cao’s en de wetgeving. Er is een visie nodig op de noodzakelijke veranderingen in dit vastgelopen stelse.”. Zorgvisie is het online platform voor beleid en management in de zorg.

Drieledig

Volgens De Waal is het probleem in de jeugdzorg drieledig:
“Het eerste probleem is het arbeidsmarktprobleem. Doordat jeugdzorg-professionals weglopen uit de sector is er schaarste aan goede professionals. Het tweede probleem is de wachtlijsten; kinderen en jongeren wachten lang op een diagnose en het is daarna nog maar de vraag of ze geholpen gaan worden. En ten slotte zitten de gemeenten financieel klem. Hun reactie daarop is dat ze strenger worden op administratie, bureaucratisch verantwoorden en de inkoop. Inmiddels gaat 30 procent van het totale overheidsbudget op aan bureaucratie en administratie, waardoor ook de improductiviteit van de professionals toeneemt”.

Een simpele oplossing zou misschien zijn meer geld: beter betaalde professionals zorgt voor meer professionals en problemen zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar volgens De Waal is het tegendeel waar: “Er is visie nodig op dit totale complex aan samenhangende problemen en vooral op praktische bijstellingen, noodzakelijke aanpassingen en maatregelen om het op orde te krijgen”.

Gemedicaliseerd

Om te beginnen moet er een splitsing komen tussen verschillende delen van de jeugdzorg. De Waal:
“Veel te veel problemen krijgen nu een gemedicaliseerd jeugdzorg-antwoord. We moeten veel helderder stellen wat tot de normale zorg voor jeugd hoort, dus in de civil society, en wat jeugdzorg is. Die normale zorg voor jeugd wordt verleend door ouders, leraren, familieleden, coaches, sportverenigingen, muziekscholen, noem maar op. En let wel: dat moeten we niet preventie noemen, want voor je het weet ontstaat er een hele industrie eromheen die probeert de civil society te vervangen of te beheersen”

Lees meer in het interview met Steven de Waal: Jeugdzorg denktank: ‘Meer geld erbij is absoluut niet de oplossing’, door Sterre ten Houte de Lange, Zorgvisie, 31 maart 2021: www.zorgvisie.nl/jeugdzorg-denktank-meer-geld-erbij-is-absoluut-niet-de-oplossing/

Denktank Jeugdsprong
Denktank Jeugdsprong is in maart 2021 een petitie gestart – Samen sterk voor goede jeugdhulp – die tot 9 mei loopt. Als in mei het nieuwe kabinet er is, biedt Jeugdsprong de petitie aan, met een advies met uitgangspunten, aan de nieuwe regering, werkgevers, professionals, cliënten en ervaringsdeskundigen.

Meer info: Petitie van denktank Jeugdsprong, Blogs Beroepseer, 17 maart 2021: https://beroepseer.nl

Foto bovenaan is van Lisa Runnels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer