Benchmark Primair & Voortgezet Onderwijs nu openbaar toegankelijk. Schoolbesturen met elkaar vergelijken

Vanaf 1 februari 2021 is de Benchmark PO&VO openbaar. Met dit nieuwe online informatie-instrument hebben schoolbesturen van het primair en het voortgezet onderwijs de unieke mogelijkheid om op basis van betrouwbare data hun gegevens naast die van een vergelijkbaar bestuur te leggen. Zo krijgen zij een goed beeld van hoe ze ervoor staan.

Bovendien kunnen ook andere geïnteresseerden de Benchmark PO&VO raadplegen voor meer informatie over bijvoorbeeld de inzet van middelen, de medewerkers of de onderwijsopbrengsten. De komende jaren werken de PO- en de VO-sector verder aan de ontwikkeling van de benchmark.

De Benchmark maakt op dit moment vergelijkingen tussen schoolbesturen mogelijk binnen de thema’s financiën, bedrijfsvoering en medewerkers. In de loop van 2021 wordt dat uitgebreid met thema’s als onderwijskwaliteit en overhead. Zo geeft de Benchmark PO&VO groeiend inzicht in het bestuur in het funderend onderwijs.

Nieuwe stap

Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad: “De besturen in het funderend onderwijs werken met publieke middelen aan het beste onderwijs voor leerlingen. Deze benchmark stelt schoolbesturen nog beter in staat om van elkaar te leren en dat komt het onderwijs en onze leerlingen ten goede.”

Vicevoorzitter van de PO-Raad, Anko van Hoepen: “Met deze openbare informatie op bestuursniveau zetten we een nieuwe stap in de transparantie van de sector. Schoolbesturen gaan samen voor goed onderwijs voor alle kinderen en willen de verantwoordelijkheid nemen het eerlijke verhaal van de sector zelf te vertellen. Ik zie ook uit naar de eerste sectorrapportage waarin we met ons eigen verhaal naar buiten treden.”

Naast de Benchmark over schoolbesturen kunnen geïnteresseerden voor informatie over scholen terecht op Scholen op de kaart en voor sectorale cijfers op de site van Onderwijs in cijfers de pagina’s over het PO en VO.

De PO- en VO-setor werken ook aan sectorrapportages.. Hiermee vertelt de sector het eigen verhaal. De eerste rapportages zijn gepland kort na de Tweede Kamerverkiezingen.

Benchmark PO & VOP: https://benchmarkpovo.nl

Benchmark PO&VO nu openbaar toegankelijk, PO-Raad, 1 februari 2021: www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/benchmark-povo-nu-openbaar-toegankelijk

‘Benchmark PO&VO vult een lacune’, PO Raad, 15 december 2020: www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/benchmark-povo-vult-een-lacune

Scholen op de kaart: https://scholenopdekaart.nl

Onderwijs in cijfers: https://www.onderwijsincijfers.nl/ (website functioneert niet meer)
Zie: Primair onderwijs in cijfers: https://cijfers.poraad.nl/
Vo in cijfers: www.vo-raad.nl/vo-in-cijfers-en-sectorrapportage-vo

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer