Bekendmaking advies Raad van State over voorstel wijziging Wet BIG voor regieverpleegkundigen

Staatscourant van 17 januari 2020 met bekendmaking wetsvoorstel regieverpleegkundige

Het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel BIG II van minister Bruno Bruins is op 17 januari 2020 gepubliceerd in de Staatscourant. Het advies dateert van 16 november 2018 en heeft er meer dan een jaar over gedaan voordat het in de openbaarheid kwam.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport maakte op 5 juni 2019 zijn besluit bekend over de overgangsregeling verpleegkundigen. Aan de voorzitter van de Tweede Kamer stuurde hij een brief over het beleidsstandpunt alsmede het rapport Verpleegkundige op niveau – een overgangsregeling in het kader van BIG II-register.
Eerder al had de minister – op 25 april 2019 – een brief gestuurd om de Tweede Kamer in te lichten over de stand van zaken rondom de overgangsregeling voor de zittende groep verpleegkundigen in het licht van het wetsvoorstel BIG II.

De bekendmaking van de ministers leverde een storm van reacties op van verpleegkundigen die wet BIG-II helemaal niet nodig vonden.
Vele maanden later, in januari 2020, blijkt dat de bezwaren van de kritische verpleegkundigen, die maandenlang stevig actie hebben gevoerd om het wetsvoorstel van tafel te krijgen, inhoudelijk overeenkomen met die van de Raad van State:

“Inhoud voorstel

De minister voor Medische Zorg stelde voor om een nieuwe beschermde beroepstitel op te nemen in de Wet BIG, namelijk die van de ‘regieverpleegkundige’. Daarmee wilde de minister een onderscheid maken tussen mbo- en hbo-geschoolde verpleegkundigen. Mbo-verpleegkundigen zouden de titel verpleegkundige behouden en konden zich onder bepaalde voorwaarden inschrijven in het register voor regieverpleegkundigen. Om dat mogelijk te maken was in het wetsvoorstel een overgangsregeling opgenomen. De hbo-verpleegkundigen konden zich dan later regieverpleegkundigen noemen.

Conclusie in het advies

De Afdeling advisering heeft een aantal bezwaren bij het voorstel en adviseert het voorstel niet bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal in te dienen, tenzij het is aangepast. De minister voor Medische Zorg heeft echter besloten het wetsvoorstel niet meer naar de Tweede Kamer te zenden”.

Definitief streep door wetsvoorstel

In een persbericht van 9 oktober 2019 liet minister Bruins weten dat hij definitief een streep door wetsvoorstel BIG-II zet: “Het gesprek over functiedifferentiatie van verpleegkundigen verplaatst zich wat minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) betreft terug naar de verpleegkundigen en de werkgevers. Hij sluit hiermee aan op de bevindingen van Alexander Rinnooy Kan, die na de commotie onder de beroepsgroep over het wetsvoorstel BIG-II als verkenner is aangesteld om de wensen van de betrokken partijen te inventariseren. De bevindingen van Rinnooy Kan zijn vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd”.

Voor de goede orde: Het is de minister die bepaalt wanneer hij adviezen van de Raad van State openbaar maakt. Zie artikel 26 van de Wet op de Raad van State. De Raad van State heeft hierop geen invloed.

Klik hier voor lezen van het Advies van de Raad van State aan de Koning van 16 november 2018 en de brief van minister Bruins aan de Koning van 20 december 2019: https://beroepseer.nl

Samenvatting advies over wijziging van de Wet BIG voor regieverpleegkundigen, Raad van State, 17 januari 2020: www.raadvanstate.nl/@117031/w13-18-0202-iii/

Minister Bruins zet definitief streep door wetsvoorstel BIG-II. Rinnooy Kan adviseert over nieuwe aanpak, Blogs Beroepseer, 9 oktober 2019: https://beroepseer.nl

Storm van reacties en kritiek op besluit overgangsregeling verpleegkundigen. BIG-II is niet nodig, Nienke Ipenburg, Blogs Beroepseer, 19 juni 2019: https://beroepseer.nl


SKIPR: “De discussie over functiedifferentiatie is verre van afgesloten. De minister heeft daarom een stuurgroep in het leven geroepen om tot een langere termijnvisie op de wet BIG in al zijn aspecten te komen. ‘De centrale vraag is of er een andere invalshoek zou moeten komen om de beroepsuitoefening voor de patiënt goed en veilig te houden’, schreef de minister eind december 2019 in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Wat is noodzakelijk om te reguleren met het oog op de doelstellingen patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg? En wat betekent het voor de beroepenregulering binnen de individuele gezondheidszorg dat de nadruk steeds meer komt te liggen op het werken in teams of netwerken, op afstand en/of met robots, in plaats van op individueel handelen?’

De minister wil hierbij onder meer het advies B van Bekwaam van de Raad voor  Volksgezondheid en Samenleving (RVS) meenemen. Hierin stelt de Raad voor om de wet om te vormen tot een Wet Bekwaamheden in de Zorg. Er zouden veel minder beroepen moeten worden geregistreerd, alleen basisberoepen en geen specialismen bijvoorbeeld. Na de zomer van 2020 wil de minister met een lange termijnvisie op de wet BIG komen”.

Raad van State zou negatief adviseren over wet BIG II, Skipr, 20 januari 2020: www.skipr.nl/nieuws/raad-van-state-zou-negatief-adviseren-over-wet-big-ii/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer