Ambtenaren en tegenspraak en vakmanschap. ‘Het is nodig dat ambtenaren deskundig, betrokken en verantwoordelijk handelen’

Binnenlands Bestuur besteedt aandacht aan activiteiten rond tegenspraak van ambtenaren in gemeenten. Aan de orde komt het grote project ‘Eigenaarschap en Bondgenootschap’ dat Stichting Beroepseer met de Gemeente Midden-Groningen heeft uitgevoerd.
Binnenlands Bestuur is een een tijdschrift en een journalistieke nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders.

Wouter Boonstra in Binnenlands Bestuur:

Bijna alle ambtenaren van de gemeente Midden-Groningen doorliepen vorig jaar het programma ‘Eigenaarschap en Bondgenootschap’, verzorgd door Stichting Beroepseer, kennisinstituut voor professionals. Om het vertrouwen van de burger in de overheid te herstellen is ambtelijk vakmanschap nodig, stelt directeur Thijs Jansen. “En dat ambtelijk vakmanschap komt tot uiting in het bondgenootschap met de lokale samenleving, het college en de gemeenteraad”.

Wederkerigheid is volgens Jansen de basis voor dat bondgenootschap en daarvoor is het nodig dat ambtenaren deskundig, betrokken en verantwoordelijk handelen. “Eigenlijk zijn al onze trainingen erop gericht om ambtenaren in de positie te brengen om deskundig, betrokken en zelfbewust van zich te laten horen”. Het recht op ambtelijk vakmanschap wordt nu nog vaak gemonopoliseerd door bestuurders: de minister of wethouder moet uit de wind worden gehouden.
Jansen: “Wij stellen dat ook burgers, volksvertegenwoordigers en ambtenaren recht hebben op ambtelijk vakmanschap. Dit is het spanningsveld waarin ambtenaren hun werk moeten doen”.

De training voor de ambtenaren van Midden-Groningen is bedoeld om een cultuur te scheppen waarin college, gemeenteraad en ambtelijke organisatie zich bewust zijn van hun eigen rol. En dat er een scherp bewustzijn bestaat dat ambtenaren niet alleen maar kunnen worden gebruikt voor de realisering van de politieke wil van de meerderheid. Ambtenaren dienen ook te handelen op basis van de rechtsstaat, bijvoorbeeld beginselen van behoorlijk bestuur.

Lees verder op Binnenlands Bestuur, Gemeenten bewuster bezig met tegenspraak, door Wouter Boonstra, 29 februari 2024: www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/werken-aan-beter-bestuur-op-decentraal-niveau

Eigenaarschap en bondgenootschap als basis voor ambtelijk vakmanschap in Midden-Groningen, Blogs Beroepseer: https://beroepseer.nl

Academie Ambtelijk Vakmanschap: https://academieav.nl/

Het recht op ambtelijk vakmanschap’ verschenen, Blogs Beroepseer, 7 oktober 2022: https://beroepseer.nl

 

Afbeelding bovenaan is van Gert Altmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer