Academici protesteren in Leiden met Ware opening van het academisch jaar

Ware opening van het acadeisch jaar in Leiden

Carel Stolker, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden zegt in een interview in Het Financieele Dagblad dat hij in het hoger onderwijs nog nooit zoveel boosheid heeft meegemaakt.
Op de radio vertelt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden dat de relatie tussen de universiteit en de politiek nog nooit zo slecht is geweest.

Twee maal opening Academisch jaar

Aan de Universiteit van Leiden vindt vanmiddag 2 september 2019 de opening van het Academisch jaar plaats om drie uur in de Pieterskerk waar minister Van Engelshoven van Onderwijs bij aanwezig is. Daarnaast vindt er nog een andere opening plaats: de Ware opening van het Academisch Jaar, ook om drie uur, maar deze vindt plaats bij Het Gerecht in de binnenstad van Leiden. Deze opening is georganiseerd door WO in Actie in samenwerking met vakbond FNV, Vakbond voor de wetenschap (VAWO), Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en studentenbonden

Wetenschappers voelen zich in de steek gelaten door het huidige kabinet en roepen al meer dan tien jaar dat er urgent structurele investeringen nodig zijn. Daarnaast worden de geesteswetenschappen verdacht gemaakt, bezuinigingen op letteren en gammastudies gaan door ondanks de protesten Dat is vooral niet te verteren op het hoogtepunt van de economie.

Stolker vertelt dat hij zoiets nog nooit heeft meegemaakt: “Voor de eerste keer sinds 1575 hebben we nu twee openingen. Dat is heel erg raar. Ik baal ervan dat het zover is gekomen”.
Het College van Bestuur blijkt het erg met WO in Actie eens te zijn. Stolker: “Daardoor wordt het maandag wel schipperen. Wij nodigen de minister uit en dat moet je netjes doen, met alle egards die een excellentie toekomen. Maar we zullen ook niet onder stoelen of banken steken dat haar beleid gewoon desastreus is. Dat zeggen we niet alleen in Leiden, maar ook bij universiteitskoepel VSNU”.

‘Ik heb nog nooit zo veel boosheid in het hoger onderwijs meegemaakt’, door Lien van der Leij en Ilse Zeemeijer, Het Financieele Dagblad, 2 september 2019: https://fd.nl

Academici protesteren met alternatieve opening van het academisch jaar, interview met Remco Breuker, Radio I NOS Journaal, 2 september 2019, 0.9.00 – 09.30 uur: www.nporadio1.nl
Breuker is ceremoniemeester tijdens de Ware opening van het academisch jaar.

Zie voor programma en meer info: Ware opening van het Academisch Jaar 2019/20: https://beroepseer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer