7 obstakels in de ouderenzorg: Nederland niet ‘ingericht’ op 4,7 miljoen ouderen in 2040

De Sociaal Economische Raad (SER) bracht de afgelopen jaren drie adviezen uit over de zorg: Zorg voor de toekomst, Aan de slag voor de zorg en Jeugdzorg: van systemen naar mensen. Nu oriënteert de raad zich op een advies over houdbare ouderenzorg, om daarmee een bijdrage te leveren aan de toekomstbestendigheid ervan. “Want die is wankel. Als we zo doorgaan loopt het, gezien de problemen die er nu zijn, spaak”, zegt Anneke Sipkens, directeur van ANBO, de oudste en meest invloedrijke ouderenorganisatie van Nederland: “Dan heb je het onder meer over het gebrek aan aandacht voor de preventie van gezondheidsklachten, over het uitblijven van wijkwelzijnswerk, de krapte op de arbeidsmarkt, de druk op de mantelzorg, onvoldoende geschikte woningen voor ouderen, en de druk op medische zorg voor ouderen. In die volgorde ja, want als de eerste vijf goed zijn geregeld neemt de laatste af, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek”.

Allereerst belangrijk: gezond en vitaal ouder worden

Sipkens vervolgt:

“Vanzelfsprekend moet de medische zorg voor ouderen goed zijn geregeld, maar als ANBO willen we graag inzetten op het voorkómen dat ouderen zorg nodig hebben. Daarom is het belangrijk om in te zetten op het welzijn van ouderen.
En dat betekent: 65-plussers wonen in geschikte woningen, in fijne wijken met uiteenlopende voorzieningen, te midden van een gemêleerd gezelschap – met starters en gezinnen –; ze hebben voldoende inkomen voor onder meer gezond eten en bewegen, en toegang tot laagdrempelige gezondheids- en welzijnszorg. Daar is sprake van verbinding en ontmoeting. En voor veel ouderen kan dat laatste, als het nodig is, ook heel goed digitaal. In zo’n sociale omgeving word je gezond en vitaal ouder”.

Sipkens en verpleegkundig specialist Erik Dierink zien een aantal belangrijke obstakels in de ouderenzorg:

1. Tekort aan welzijnswerk in de wijk
2. Preventie kan beter
3. Krapte op de arbeidsmarkt
4. Regeldruk is te groot
5. Mantelzorg overbelast en vergrijzend
6. Tekort aan seniorenwoningen
7. Gebrek aan aandacht voor levensvragen

Lees het hele artikel: 7 obstakels in de ouderenzorg: Nederland niet ‘ingericht’ op 4,7 miljoen ouderen in 2040, door Beatrice Keunen, SER, 12 juli 2022: www.ser.nl/nl/Publicaties/obstakels-ouderenzorg

Drie SER-adviezen over toekomstbestendige zorg

SER-verkenning Zorg voor de toekomst, SER, 19 juni 2020: www.ser.nl/nl/Publicaties/zorg-voor-de-toekomst

“Aan de slag voor de zorg” wil ruimte voor de zorgprofessional, SER, 12 mei 2021: www.ser.nl/nl/Publicaties/aan-de-slag-voor-zorg

Jeugdzorg: van systemen naar mensen, SER, 21 mei 2021: www.ser.nl/nl/Publicaties/jeugdzorg-systemen-naar-mensen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer