28 januari 2019: Europese Dag van de Privacy

Dag van de Privacy 2019

Vandaag, 28 januari is het de Dag van de Privacy (Dataprotectiedag / Data Protection Day) De dag is in 2007 in het leven geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie. Gekozen is voor 28 januari, de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend.

Doel van deze dag is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Ook worden bedrijven en organisaties op deze dag aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.
Sinds 2009 wordt deze dag ook in de Verenigde Staten gehouden en is bekend onder de naam Data Privacy Day.

94% maakt zich zorgen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) berichtte vandaag dat bescherming van de privacy een breed gedeelde zorg is. Maar liefst 94% maakt zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs veel of zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat AP liet doen in het kader van de Dag van de Privacy. Mensen maken zich vooral zorgen over misbruik van (een kopie van) hun identiteitsbewijs, organisaties die hun online zoekgedrag volgen en hen volgen via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon. Voorzitter Aleid Wolfsen van de AP: “Terecht dat mensen zich bewust worden van het belang van de bescherming van hun privacy. In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens. Gegevens die vaak zeer gevoelige informatie prijsgeven; bijvoorbeeld over je gezondheid, je financiën, je geloof of je koopgedrag. Je privacyrechten helpen je om zeggenschap te houden over je persoonsgegevens. Gebruik ze!”

Op de site van AP staan tips om controle te houden over de eigen persoonsgegevens.

We zijn graag bereid onze privacy op te geven

De zakelijke IT-nieuwssite Webwereld heeft een artikel gewijd aan de Privacydag. Webwereld vindt het een mooi moment om  stil te staan bij dat kleine beetje privacy dat we nog hebben en technologieën die onze privacy nog meer aan gort helpt.

De redactie schrijft dat de gemiddelde gebruiker nog steeds veel te weinig doet om de privacy daadwerkelijk te beschermen. Wachtwoorden worden nog steeds te vaak gerecycled, apps met verregaande machtigingsverzoeken worden zonder blikken of blozen geïnstalleerd en er wordt nog te veel onveilige hardware gekocht of goed geconfigureerd (als het standaardwachtwoord te vinden is in de handleiding van je hardware en je wijzigt deze niet, moet je jezelf toch echt goed achter de oren krabben).

Het helpt ook niet dat overheden, bedrijven en hardwareproducenten ook steeds verder gaan met het verzamelen van data. Het verzamelen is nog tot daaraan toe, het beveiligen (en/of) verkopen van de verzamelde informatie is een groot punt van zorg.
Technologie is van zichzelf niet slecht, maar hoe het gebruikt wordt soms wel. Onze privacy is daarbij vaak het slachtoffer van nieuwe mogelijkheden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we ook graag bereid zijn onze privacy op te geven, als we het gevoel hebben daarvoor iets terug te krijgen.

Big Brother zijn we zelf

Infrastructuurbeveiligingsspecialist Steve Hunt zegt dat we privacy nog steeds niet hoog in het vaandel hebben staan. “Privacy heeft voor ons geen waarde als we zelf degenen zijn die de informatie delen. We zetten vol trots het hele hebben en houden van onze kinderen op Facebook, maar zijn boos als mensen informatie hebben die we niet bewust hebben gedeeld”.
Hunt denkt niet dat Big Brother de overheid is: “Big Brother zijn we zelf. Wij installeren zelf de camera’s en scantechnologieën om ons huis, de buurt en de school te beveiligen. We geven zelf toegang tot ons privéleven waarbij alles wordt opgeslagen”.

Het is dus tijd om kritisch te kijken naar wat we doen.

Lees het hele artikel op Webwereld waarin ook de technologieën worden genoemd die onze privacy de komende jaren nog verder aantasten, zoals mobiele naaktscanners en afluisterende straatlantaarns: 13 doodenge privacyvermorzelende technologieën, Webwereld, 28 januari 2019: https://webwereld.nl

Europese Dag van de Privacy, website Beleven: https://www.beleven.org/feest/dag_van_de_privacy

Nederland maakt zich zorgen over privacy, Autoriteit Persoonsgegevens, 28 januari 2019: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl

Internationale privacywetgeving, Autoriteit Persoonsgegevens: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl

Tournee De verleiders- #Niks te verbergen

Theatergezelschap De verleiders begint vanaf eind januari 2019 met een landelijke theatertournee die duurt tot en met 23 juni. De Verleiders richten hun pijlen op de handelaren in big data. De Facebooks, Apples, Googles en Übers van deze wereld. Want privacy bestaat niet meer. Zonder dat we er erg in hebben. Vooral ook zonder dat we het erg vinden. Want we hebben #niksteverbergen toch?

Producent: Bos Theaterproducties
Regie: Aat Ceelen
Met: Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witt afwisselend met Peter Drost
Tekst: Tom de Ket, George van Houts

Zie voor trailer, meer info en speellijst: www.de-verleiders.nl

Affiche De verleiders Niks te verbergen

418totale aantal bezoeken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer