Vandaag debat in Tweede Kamer over Arbeidsmarktbeleid in de zorg

Debat Tweede Kamer Arbeidsmarktbeleid in de zorg

Op maandag 28 januari 2019 is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek/hoorzitting over het Arbeidsmarktbeleid in de Zorg, van 10.00 – 15.00 uur. Het debat is live te volgen op video.
Naar aanleiding van het debat merkte Lex Tabak op dat we zuinig moeten zijn op de professionals die werken in de zorg. Ook als ze kiezen voor zzp’erschap. Tabak is specialist ondernemerschap in de zorg en werkt met SoloPartners aan een goede positie voor de zzp’er in de zorg. SoloPartners is met ruim 8500 leden de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg.
SoloPartners meldt op de site dat in 2018 13.000 zorgverleners hun dienstverband verwisselden voor ondernemerschap.

Records

SoloPartners schreef in oktober 2018 al dat de groei van het aantal zzp-ers in de zorg weer records zou gaan breken en dat is ook gebeurd.
De Arbeidsmarktagenda’s Regionale Aanpak Arbeidsmarkt Tekorten (RAAT), Stagefonds Zorg, Zorgpact en actieprogramma Werken in de Zorg missen iedere aansluiting met de zzp-er in de zorg.
SoloPartners: “Natuurlijk melden wij ons op het ministerie en zijn we in gesprek. Natuurlijk leggen we uit dat de onvrede van huidige zorgprofessionals serieus genomen zou moeten worden en dat de enorme uitstroom, de goed bedoelde pogingen tot instroom en zijstroom vermorzelt. De beweging van dienstverband naar zelfstandig ondernemerschap zou uitermate serieus genomen moeten worden en als onderwerp van gesprek worden geagendeerd. Maar de pogingen om aansluiting te vinden op het arbeidsmarktbeleid lopen op niets uit. Want uiteindelijk wordt er ook bij een rondetafelgesprek met iedereen die er iets van zou moeten weten, vooral geredeneerd vanuit bestaande (loondienst)structuren, belangen en organisaties. Daar doe je de duizenden zorgprofessionals die ook in 2018 weer het dienstverband verlieten mee tekort”.

In 2017 gingen 1000 zelfstandige professionals per maand van start. In 2018 was er een gemiddelde instroom van 1100 per maand. Ruim 13.000 nieuwe zzp-ers in de zorg zijn gestart in 2018. Het totaal aantal zzp-ers in de zorg dat onder de wet Wkkgz – Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg – valt, schommelt rond de 130.000 in totaal.

In augustus 2018 publiceerde SoloPartners een artikel met de redenen waarom zzp’er zijn in de zorg zo populair is geworden. De belangrijkste twee redenen zijn dat voor veel professionals de omstandigheden gunstig zijn om de stap naar zzp-er zijn te zetten en de omstandigheden in dienstverband die als beknellend worden ervaren.

Beleving staat centraal

Volgens SoloPartners zijn er zeer waardevolle lessen te leren uit de drijfveren en de ervaringen van zorgprofessionals die de stap naar ondernemerschap gemaakt hebben. Dat betreft vooral de beleving bij de werkgever.
Werkgevers, beleidsmakers en Kamerleden schijnen dat niet te beseffen, merkt SoloPartners op. Maar het is een feit dat zorgprofessionals niet meer willen werken onder de huidige voorwaarden. De uitstroom uit dienstverband zal alleen maar toenemen is de verwachting,
SoloPartners: “Eenmaal aangekomen bij zzp-erschap treft de zelfstandige professional vooral veel fiscale onzekerheid, mag hij geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars en wordt hij verguisd als dure flexkracht die ziekenhuizen om laat vallen. Maar de zzp-er in de zorg houdt vol. Hoe lang nog? Als we deze tienduizenden professionals willen behouden voor de zorg, dan zal er iets moeten veranderen. Een win-win voor alle partijen ligt in het verschiet. Misschien iets voor het volgende rondetafelgesprek”.

Rondetafelgesprek/hoorzitting in Tweede Kamer

Het debat Arbeidsmarktbeleid in de Zorg vindt plaats op maandag 28 januari 2019, van 10.00 – 15.00 uur.
Het debat is live te volgen op video: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2018A04425

Klik hier voor het programma en de namenlijst.

13.000 zorgverleners verwisselden in 2018 dienstverband voor ondernemerschap, SoloPartners, 27 januari 2019: www.solopartners.nl/

De redenen waarom zzp’er zijn in de zorg zo populair is geworden, SoloPartners, 28 augustus 2018: www.solopartners.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer