Uitnodiging voor webinar ‘Het recht op ambtelijk vakmanschap – Hoe nu verder na de Toeslagenaffaire?’

U i t n o d i g i n g

De Centrale voor Middelbare en Hogere Functionarissen (CMHF) en Stichting Beroepseer nodigen u uit voor een interactief webinar over

Het recht op ambtelijk vakmanschap.
   Hoe nu verder na de Toeslagenaffaire?

Datum Woensdag 30 juni 2021
Tijd 10.00 – 12.00 uur. Digitale inloop vanaf 9.50 uur
Medium ZOOM

De Toeslagenaffaire heeft honderden burgers enorme schade berokkend. Het heeft ook voor een schokgolf gezorgd binnen de overheid: Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat kunnen we ervan leren? Hoe zorgen we ervoor dat ‘dergelijke problemen nooit meer gebeuren?’, zoals het demissionaire kabinet het verwoordde in haar reactie op het POK-rapport.

Op 23 april 2021 publiceerden Thijs Jansen en Hans Wilmink het artikel ‘Het toeslagenschandaal: Wat is er loos met de ethiek van de ambtenaar*) op het onderzoeksplatform Follow the Money. Hierin reflecteren ze op de vraag: ‘Wat ging er mis met het ethisch besef van de ambtenaren?’ Ze constateren dat de positie van ambtenaren de afgelopen decennia structureel is uitgehold.

De Toeslagenaffaire heeft bij het demissionaire kabinet en de topambtenaren gezorgd voor een sense of urgency om de gezagspositie van ambtenaren te verhelderen en te verbeteren. Het demissionaire kabinet heeft inmiddels daarover interessante plannen gepubliceerd, waarvan een deel ook al in uitvoering is.

In dit interactieve webinar wisselen Jansen & Wilmink graag met u van gedachten over hun analyse, de plannen van het demissionaire kabinet en de vraag of deze laatste voldoende zijn voor de duurzame verankering van een steviger recht op ambtelijk vakmanschap.

*) Het toeslagenschandaal: Wat is er loos met de ethiek van de ambtenaar:https://www.ftm.nl

Thijs Jansen is directeur van Stichting Beroepseer en sinds 2019 verbonden aan het Centrum Èthos van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schreef diverse publicaties over (overheids)gezag, ambtelijk vakmanschap en professionaliteit. Met Gabriël van den Brink was hij de auteur van het essay Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag (2016): https://beroepseer.nl

Hans Wilmink, socioloog en oud-ambtenaar, is actief voor Stichting Beroepseer. Hij bekleedde diverse functies, o.a. bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar hij in 2013 met pensioen ging. Hij schrijft regelmatig blogs over ambtelijk vakmanschap en rechtsstatelijkheid voor o.m. Platform Overheid, Follow the money en op de site van Stichting Beroepseer. In april 2020 verscheen zijn essay: Voorbij boos en achteloos. Rechtsstatelijk besef als kompas voor overheid en burger: https://beroepseer.nl

Voor wie
Deze bijeenkomst is bedoeld voor ambtenaren (Rijk, provincie, waterschappen, gemeenten), bestuurders, volksvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Aanmelden
Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos.
U kunt zich aanmelden bij Anja van Kleffens per e-mail: A.vanKleffens@cmhf.nl

Omslag van essay van Hans Wilmink, Voorbij boos en achteloos

Beroepseer-essay: Voorbij boos en achteloos,
door Hans Wilmink, april 2020
https://beroepseer.vrijeboeken.com

Beroepseer-essay: Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag, door Gabriël van den Brink en Thijs Jansen, 2016
https://beroepseer.vrijeboeken.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer