Skip to main content

Toespraak minister Bussemaker bij opening MBO-jaar 2015: De toekomst van beroepsbegeleidend leren

Dit jaar vond de feestelijke opening van het MBO-jaar 2015 plaats in de voormalige Onderzeebootloods van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Op het voor de vijfde maal georganiseerde MBO-diner*) op 7 september hield minister Jet Bussemaker van Onderwijs een toespraak voor 210 genodigden uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de politiek. Thema was: De toekomst van BBL.
BBL betekent: beroepsbegeleidende leerweg.

In haar toespraak sprak de minister over de kansen en bedreigingen van de snelle technologische ontwikkelingen. Deze leiden tot grote veranderingen in de samenleving en ook op de werkvloer. Banen verdwijnen, vooral op MBO 2 en 3 niveau, maar misschien ook wel op de hogere niveaus. En uiteraard komen er ook nieuwe banen bij. Volgens de minister zal het MBO op deze ontwikkelingen de komende tijd moeten inspelen: “Juist nu we op koers zitten met het realiseren van de ambities van Ruim baan voor vakmanschap en de kwaliteitsafspraken, moeten we verder richting de horizon kijken”. De grote vraag is volgens haar: welke vaardigheden hebben mensen in de toekomst nodig?

Vakmanschap in transitie
Volgens de minister zal het MBO in de toekomst zich zowel moeten richten op vakmanschap als op generieke vaardigheden. Zij sprak in dit verband over ‘vakmanschap in transitie’. Werknemers van de toekomst hebben behoefte aan vaardigheden als flexibiliteit, creativiteit en empathie: “Juist de eigenschappen waarin de mens zich zal blijven onderscheiden van de robot”. De grote vraag waar MBO-scholen voor staan: “Hoe zorg je ervoor dat je studenten traint in die generieke vaardigheden, terwijl ze zich ook moeten specialiseren in hun vak?”

Volgens minister Bussemaker staat het MBO de komende tijd voor fundamentele vragen. Ze legde er drie voor aan het publiek als ‘voedsel om te denken’: vakmanschap in transitie, vervagende grenzen tussen sectoren en opkomst van de regio. Een stelselwijziging sluit zij daarbij niet uit: “Niet het systeem moet het uitgangspunt zijn, maar de vraag wat jongeren moeten leren en bedrijven nodig hebben om met elkaar te werken in de robotsamenleving die eraan komt”.

*) Het diner werd georganiseerd door Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) in nauwe samenwerking met de MBO-Raad, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), VNO/NCW-MKB en het ministerie van OCW.

Lees de hele Toespraak Opening MBO-jaar 2015, door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 7 september 2015: www.rijksoverheid.nl (Niet meer beschikbaar op site Rijksoverheid. Ga naar sitearchief en type in zoekveld van grijze linkerkolom de titel van het document: https://rijksoverheid.sitearchief.nl/#)

Vijfde mbo-diner focust op toekomst bbl, Beroepsonderwijs bedrijfsleven (SBB), 8 september 2015: www.s-bb.nl/nieuws/vijfde-mbo-diner-focust-op-toekomst-bbl (Nieuwsberricht niet meer beschikbaar). Zie de video van de bijeenkomst op Vimeo Mbo-diner 2015: https://vimeo.com/138739271
SBB is de op 1 augustus 2015 nieuw gestarte samenwerkingsorganisatie van beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Beroepsonderwijs en bedrijfsleven werken samen in SBB om studenten de beste praktijkopleiding te geven met uitzicht op een baan. Bedrijven krijgen zo steeds de best gekwalificeerde vakmensen.

toespraak minister bussemaker opening mbo jaar2015