Erasmus’ ode aan thuisonderwijs

“Neem thuisonderwijs als norm en beschouw het georganiseerde onderwijs als redelijk alternatief”. Dat is de kern van dit betoog dat als vertrekpunt heeft dat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren primair bij de ouders berust.

Thuisonderwijs is de manier om die verantwoordelijkheid waar te maken, en die verdient dan ook lof en waardering van de overheid en van de samenleving. Dat is niets ten nadele van de overgrote hoeveelheid ouders die goede redenen hebben om gebruik te maken van het reguliere onderwijs. Zo vindt een omkering plaats van het bestaande paradigma waarin regulier onderwijs de regel is en thuisonderwijs niet of slechts bij hoge uitzondering wordt toegestaan. Mijn artikel is geïnspireerd op een pleidooi van Erasmus, en dient als inbreng in de actuele discussie over thuisonderwijs.

Klik hier voor mijn betoog Erasmus’ ode aan thuisonderwijs op mijn website: www.pedeng.nl

latijnse school deventer erasmus snijraam

Desiderius Erasmus, Latijnse School, Deventer, snijraam van Ela Venbroek-Franczyk
Non scholæ sed vitæ discimus = Leren doe je niet voor de school, maar voor het leven (Seneca)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer