Economen aan het woord in tijden van coronacrisis
De redactie van ESB, vakblad voor economie en beleid, is in maart 2020 een serie gestart van video-gesprekken met economen over de grote vragen die hen bezighouden en de inzichten die ze te bieden hebben naar aanleiding van de coronacrisis. Titel van de serie: Economen in tijden van corona. De gesprekken vinden online plaats.
Het coronavirus is de oorzaak van een gezondheidscrisis met ongekend grote economische implicaties. Wat kan en moet de overheid doen? En de centrale banken? Op welke vragen hebben we een antwoord nodig om rationeel beleid te kunnen blijven maken in onzekere tijden?
De gesprekken worden gevoerd door de economen Esther van Rijswijk en Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van ESB.
Aan het woord waren tot nu toe (26 maart 2020) vijf economen:
Aflevering 1: Bas Jacobs, hoogleraar economie en lverheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De vraag aan Jacobs is een analyse te geven van de huidige crisis is. Waar zijn op dit moment de grootste problemen te zien? Welke oplossingen zijn er?
Het gesprek gaat over aanbodschokken en vraaguitval en de effecten op de financiële markten. Ook over de moral hazard in het steunpakket van de overheid.
Aflevering 2: Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie, complexiteit en onzekerheid aan de Rijksoverheid Groningen. Hoogduin staat bekend als een van de grootste sceptici van het – geldscheppende – quantative easing-programma van de Europese Centrale Bank, maar stelt nu voor om de geldkraan echt ouderwets open te draaien: ‘Laat de minister van Financiën, Wobke Hoekstra, rood staan bij DNB-president Klaas Knot’. In deze podcast vertelt hij waarom.
Aflevering 3: Lukas Daalder, chief investment strategist bij BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Het gesprek gaat over de historische dalingen in de beurskoersen. Is de bodem bereikt? Wat is wijsheid als belegger? En moeten de beurzen dicht? Daalder geeft zijn visie.
Aflevering 4: Wimar Bolhuis, universitair docent aan de Universiteit Leiden, heeft het over het hulppakket van de overheid voor ondernemers en zzp’ers. Komt het snel genoeg?
Aflevering 5: Coen Teulings, sinds januari 2018 hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Eerder was hij hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge (2013-2017). Van 2006 tot 2013 was hij directeur van het Centraal Planbureau ((CPB). Onderwerp van het video-gesprek is de financiering van de hulppakketten van de overheid en de rol van de EU daarbij.
De gesprekken zijn te bekijken en beluisteren via YouTube en Soundcloud.
ESB communicatieplatform en vakblad voor economie en beleid: www.esb.nu/events/overig/20059194/economen-in-tijden-van-corona-01-bas-jacobs
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie