Wim van de Merwe

wim_van_de_merwe_2

Wim van de Merwe (1951) was tot oktober 2016 vmbo-docent metaaltechniek op de CSG Reggesteyn in Rijssen. In alle veertig jaren van zijn loopbaan heeft hij zich een enthousiast pleitbezorger voor technisch onderwijs getoond. Steeds weer bedacht hij nieuwe plannen om het te promoten, ook bij de overheid. Hij ontving dan ook regelmatig hoog bezoek op school, zoals in november 2006 van minister-president Balkenende en in 2010 van de heer Wientjes, voorzitter VNO/NCW, en van de ministers Cohen en Plasterk.

Een van zijn bijdragen om jongeren nog meer te interesseren voor techniek was het organiseren van de Metaalontdekkingsdagen voor groep 8 van basisscholen in Rijssen. De kinderen bezoeken bedrijven in de regio en kunnen met eigen ogen zien wat techniek inhoudt.

Een hoogtepunt van al zijn inspanningen vormen voor Van de Merwe de junior Vakkanjerwedstrijden voor metaal- en elektrotalenten. Hij presteerde het om vanaf 2007 vier keer op rij met zijn leerlingen Nederlands kampioen lassen te worden. Op de vraag waarop hij het meest trots is, antwoordde hij: “Dat ik elk jaar weer uit een leerling iets haal van wie anderen denken: dat redt die jongen niet”.

Al is hij nu ‘gestopt’ met lesgeven op het vmbo, Van de Merwe gaat niet nietsdoen. Integendeel. Hij werkt nog steeds drie dagen per week: “Hoofdmoot van mijn huidige werk is het organiseren van laswedstrijden voor het mbo-onderwijs, de Skills Heroes vakwedstrijden. Dit doe ik in opdracht van WorldSkills Netherlands. Als onderdeel van deze opdracht begeleid ik samen met een oud-deelnemer de Nederlandse winnaar tijdens het internationale WorldSkills-toernooi. Dat heeft me al naar Abu Dhabi, Japan, Brazilië en Rusland gebracht; in 2022 vindt de eindronde plaats in Shanghai”.

Daarnaast organiseert Wim techniekprojecten voor vmbo- en mbo-scholen, in opdracht van het platform Techniek Talent en werkt hij voor een bedrijf in Nijverdal dat basisschoolleerlingen met projecten wil enthousiasmeren voor het technische onderwijs. Bij dit bedrijf geeft hij ook las-cursussen aan jonge medewerkers.

Vmbo-scholen bellen van de Merwe nog steeds met enige regelmaat, omdat ze een techniekdocent nodig hebben: “Ik val dan wel eens in als docent, maar altijd binnen mijn werkdagen. Ik vind drie werkdagen per week genoeg. De afgelopen decennia heb ik meerdere ministers in mijn klas gehad. Ik heb ze allemaal op het hart gedrukt dat ze zuinig moesten zijn op het vmbo-onderwijs. Het probleem van vandaag is dat techniekdocenten in het vmbo alles moeten kunnen. Ze worden veel te breed ingezet en dat willen ze niet. Ze geven liever een specifiek vak op een mbo-school. Daardoor vinden de vmbo-scholen geen geschikte docenten”.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer