Leendert Verheij

Leendert Verheij (1951) was sinds najaar 2012 tot april 2018  president van het Gerechtshof Den Haag. Daarvoor was hij vanaf 2008 president van het Gerechtshof Amsterdam.
Sinds 2002 is er in de rechtspraak sterk gestuurd op productie. Sommigen vrezen dat als we zo doorgaan rechters straks alleen nog maar beslisambtenaren zullen zijn. In het Gerechtshof Amsterdam is men daarom begonnen te experimenteren met een alternatieve besturingsfilosofie die de professionals ruimte en verantwoordelijkheid geeft.

De visie van Verheij op leidinggeven en besturen is misschien wel heel kort te formuleren met een aan de Bijbel ontleende passage waarin koning Salomon een verzoek doet, hij vraagt om een “horend hart”.

Verheij:  “Dat is iets wat elke leidinggevende zou moeten hebben…’ Horend hart’ omvat veel meer dan een luisterend oor. Het vraagt om openheid en bewogenheid van binnenuit, en daar is moed voor nodig, of beter: lef: Leb is het Hebreeuwse woord voor hart”.

Volgens Verheij is het nodig dat bij het ontwerpen van een nieuwe organisatiestructuur we eerst afstappen van de courante stijl van leidinggeven en besturen, het industriële paradigma, dat zo sterk is gericht op productie en beheersing, en dan overstappen op een commitment-model.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer