Corine Korrel
Corine Korrel (1963) is oprichtster van Onderwijs/VMBO On Stage: van rode lap naar rode loper! Directe aanleiding was een televisie-uitzending in 2006 waarin het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor de zoveelste keer negatief in beeld kwam: “Ik realiseerde me dat dat de enige toon is waarop er over het VMBO gerapporteerd wordt. VMBO-leerlingen moeten op hun 15e kiezen, dat is hogere levenskunde! De meerderheid van de 12-jarigen gaat naar het VMBO. Het idee voor VMBO On Stage werd diezelfde avond bedacht”.
Maar, in die tijd zag Corine Korrel ook al een tekort aan goed opgeleide vakmensen aankomen. Dit alles maakt dat niet alleen de school hier een taak in heeft, maar ook de samenleving en het bedrijfsleven. Genoeg redenen om VMBO-leerlingen weer te laten dromen en een doel voor ogen te geven.
VMBO On Stage is letterlijk een ‘Beroepenfeest’ waar leerlingen in contact komen met een lokaal netwerk van beroepsbeoefenaren en met elkaar in gesprek gaan over het beroep en het werk. Geen kraam met voorlichtingsfolders en geen speeddaten maar een plek voor direct contact van mens tot mens. Op de dag van het ‘Beroepenfeest’ worden de leerlingen feestelijk ontvangen op de rode loper met een erehaag van applaudiserende professionals en ondernemers. Er worden duurzame contacten gelegd en het lukt veel leerlingen om deze relaties te (onder)houden. Dit resulteert in zaterdagbaantjes, vakantiewerk, stageplaats en zelfs dienstverbanden (25%!) tijdens of na de vervolgopleiding.
De eerste editie van VMBO On Stage was in Delft, in 2007. Elk jaar komen er nieuwe regio’s bij.
In schooljaar ’17-’18 wordt VMBO On Stage in negentien regio’s van Nederland georganiseerd onder het motto: “Alles mag je worden. Behalve ongelukkig”. Beloofd?”
Corine Korrel is moeder van vier kinderen en werkt sinds 2001 als zzp’er met uiteenlopende opdrachten voor het bedrijfsleven waaronder projecten m.b.t. huisvesting, in-en externe dienstverlening en als kwartiermaker voor o.a. ondernemersfondsen. Daarnaast geeft zij lezingen over VMBO, beroepskeuze, toekomstdromen en netwerken.
In 2017 was zij lid van de Adviescommissie Vraagfinanciering MBO. De Commissie – ingesteld door minister Bussemaker van Onderwijs en met Jolande Sap als voorzitter – bracht het adviesrapport Doorleren werkt uit met als invalshoek Leven Lang Leren en kansgelijkheid. Voor 2001 was Corine Korrel acht jaar werkzaam als psychodynamisch gedragstherapeut in de psychiatrie en zeven jaar als facilitair manager in het bedrijfsleven.
Alternatieven-kabinet
Corine Korrel over toetreding tot het Alternatieven-kabinet*): “Omdat ik geloof in vakmanschap, beroepseer en beroepstrots. Omdat ik geloof dat sociaal kapitaal en de kracht van menselijk contact kan bijdragen aan een inclusieve samenleving zonder uitsluiting. Als iedereen een beetje voor een ander zorgt, komt niemand iets tekort”.
*) Alternatieven-kabinet: www.beroepseer.nl