Skip to main content

VP Huisartsen

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen – VPH), opgericht in 2009, vertegenwoordigt circa duizend praktijkhouders, honderd HIDHA’s (huisarts in dienst van een andere huisarts) en waarnemers. De vereniging behartigt de belangen van de huisarts en zet zich in voor de kernwaarden van het huisartsenberoep, zoals continuïteit van laagdrempelige zorg, autonomie van de arts, liefst met zo min mogelijk bureaucratie en overhead van goedbedoelende, controlerende instanties.
VPH heeft zich hier altijd sterk voor gemaakt, in eerste instantie met betrekking tot het Landelijke Schakelpunt (LSP), de vrije artsenkeuze en de herijking van de kernwaarden zoals gepresenteerd op een conferentie in centrum Woudschoten in Zeist in januari 2019.

In 2015 werkte Herman Suichies, inmiddels erelid van VPHuisartsen, mee als redacteur aan een nieuwe uitgave in de boekenreeks van Beroepseer, getiteld ‘Het alternatief voor de zorg – Humaniteit boven bureaucratie’.
Daarin worden de nadelen van het huidige zorgverzekeringsstelsel besproken, waarbij het meer gaat over financiën en marktwerking, dan over de patiënt en de behoeften van de maatschappij.

Een actueel onderwerp waarmee VPHuisartsen aan de slag is gegaan is de transitie naar meer kleinschaligheid in de zorg. Het begint te dagen dat in de zorg nieuwe organisatiestructuren nodig zijn. De huidige focus op grootschaligheid, doelmatigheid en afvinklijsten, lijkt niet langer houdbaar. De tijd is rijp voor ‘kleinschalige zorg’. VPHuisartsen is momenteel in gesprek met diverse partijen over de vorming van een nationale coalitie Kleinschaligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.