De wijkgerichte huisartsenpraktijk

hedwig vosHedwig Vos, huisarts in een arbeiderswijk in Den Haag, probeert al enige tijd haar idee van een wijkgerichte huisartsenpraktijk te realiseren. Graag zou ze met de bewoners in haar wijk willen nagaan wat voor gezondheids- en welzijnsproblemen zich voordoen. Ook zou ze graag proactief willen werken om wat eerder in een ziekteproces te kunnen ingrijpen. Ziekten ontstaan vaak door leefstijl, de omgeving, relatie- of financiële problemen of met kinderen op school. Een aparte groep zijn de kwetsbare ouderen die langer thuis blijven wonen.

Een paar jaar geleden werd Vos benaderd door een kaderarts ouderengeneeskunde met de vraag of zij in haar wijk een netwerk zou willen opzetten om gezamenlijk met anderen te gaan kijken wat mensen nodig hebben. Ze heeft daarop contact gezocht met een wijkverpleegkundige, een ouderenconsulent die werkt bij Welzijn in het wijkcentrum bij haar om de hoek waar de gemeente Den Haag via de Wmo ondersteuning geeft aan mensen thuis. Ook een actieve apotheker en een specialist ouderengeneeskunde maken deel uit van het netwerk.
Met hen bespreekt Vos de toestand van kwetsbare mensen in haar praktijk.

Al dit werk geeft Vos energie. Ze vindt het fijn om te doen, ze voelt zich gemotiveerd. Graag zou ze het werk verbreden naar andere groepen in de wijk, waar veel jonge mensen met een gezin wonen. Met de GGD wil ze onderzoeken wat voor methoden je kunt gebruiken om een ‘Top 5’ van klachten op te stellen en met huisartsen en andere zorgprofessionals projecten bedenken om ze aan te pakken: financiële klachten, werkloosheid, medische klachten, chronische vermoeidheid, chronische pijn. Fysiotherapeuten kunnen bijvoorbeeld mensen met overgewicht bijstaan met een bewegingsprogramma.

Vos beseft dat je deze aanpak niet van alle huisartsen kunt verwachten. Je moet de overgang kunnen maken van de spreekkamer naar buiten de spreekkamer. Het is nodig na te denken en mee te denken over de randvoorwaarden voor realisering.
De vraag van Vos is: “Hoe gaan we de wijkgerichte huisartsenpraktijk faciliteren? Ik denk dat de zorgverzekeraar, de gemeente, de overheid hierover moeten nadenken als men wil dat huisartsen zich hiermee gaan bezighouden. Er wordt steeds meer nagedacht in deze richting”. Ook commerciële ketens als Albert Heijn die al bezig is met preventie van eenzaamheid, kunnen meedoen.

Hedwig Vos ontving in maart 2013 de Corrie Hermann-prijs vanwege haar “onvermoeibare inzet voor preventie in de eerste lijn bij vrouwen”. De prijs wordt periodiek toegekend door de Vereniging van vrouwelijke artsen. In 2014 is Vos gepromoveerd op het onderwerp preventie bij vrouwen. Titel van haar proefschrift: Risk factors in women’s health in different stages of life.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer