Webinar over rechtsstatelijk besef door Hans Wilmink

Wat is rechtsstatelijk besef precies en wat kunnen we doen om het te onderhouden en verder te ontwikkelen?
Hans Wilmink gaf op 24 maart 2021 online het interactieve webinar Rechtsstatelijk besef als voorwaarde voor herstel vertrouwen in de overheid, georganiseerd door de Centrale voor Middelbare en Hogere Functionarissen (CMHF) en Stichting Beroepseer.
Aan de hand van indringende voorbeelden laat Wilmink zien hoe kostbaar rechtsstatelijk besef is en wat we kunnen doen om het te onderhouden én verder te ontwikkelen.

In een rechtsstaat zou de professionele ambtenaar zich moeten inzetten voor de versterking van het morele gezag van de overheid. Daarbij is de rechtvaardige behandeling van belangen, groepen en individuele burgers een wezenlijk criterium. Deze ambtelijke professional legt de algemene beginselen van behoorlijk bestuur boven in zijn gereedschapskist, ze liggen voor het grijpen. De Toeslagenaffaire is mede veroorzaakt doordat we steeds meer van dit ambtelijk vakmanschap zijn kwijtgeraakt.

Wilmink onderscheidt drie kernopgaven voor de overheid:

  • Behartigen van het publiek belang
  • Beschermen van kwetsbare burgers
  • Bestrijden van onveiligheid

Hans Wilmink is voortrekker van Stichting Beroepseer en lid van het Alternatieven-kabinet. Voordat hij met pensioen ging was hij werkzaam in diverse functies op meerdere beleidsterreinen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

In 2020 verscheen van Wilmink het Beroepseer-essay Voorbij boos en achteloos. Rechtsstatelijk besef als kompas voor overheid en burger. Zie: https://beroepseer.vrijeboeken.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer