Vijf jaar na ‘Het alternatief. Weg met de afrekencultuur in het onderwijs!’ verteld door Jelmer Evers aan René Kneyber

vijf-jaar-na-publicatie-boek-het-alternatief

In oktober 2013 werd de bundel Het alternatief: Weg met de afrekencultuur in het onderwijs! gelanceerd dat een grote impact had in het onderwijs in Nederland. In het eerste deel van een serie van vijf podcasts kijkt redacteur René Kneyber terug op de afgelopen vijf jaar. In deze aflevering praat hij met mede-redacteur Jelmer Evers over het ontstaan van het boek en over de boekpresentatie op het Lerarencongres in Ede op 8 oktober 2013 waar ook toenmalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker aanwezig was.

Aan het boek hebben dertig leraren en onderwijskundigen uit binnen- en buitenland een bijdrage geleverd in de vorm van een artikel of een interview. Aanzet tot het boek was was de afrekencultuur in het onderwijs die ertoe leidt dat scholen steeds meer wordt gevraagd zich te verantwoorden op een dusdanig bureaucratistische manier dat de ziel uit het onderwijs verdwijnt. Het eindeloos meten van resultaten en het daarop afgerekend worden, maakt de leraar monddood. Het klaarstomen van leerlingen om de toetsen goed te maken en het sturen op resultaat, nemen de plaats in van het eigenlijke onderwijzen en monden uit in verschraling van onderwijsprogramma’s.

Om de afrekencultuur een halt toe te roepen is het noodzakelijk dat de beroepsgroep van leraren zelf verantwoordelijkheid gaat nemen en de maatstaven gaat bepalen van de kwaliteit van het onderwijs, want als “we dat niet doen zetten we de deur wagenwijd open voor andere mensen die zich daar wel mee gaan bemoeien. Het alternatief voor de afrekencultuur in het onderwijs is dat wij als beroepsgroep ons gaan organiseren”.

Zie ook het verslag Presentatie boek Het alternatief op Lerarencongres 2013: https://beroepseer.nl/

Podcast Flip the System: Vijf jaar na het Alternatief. Duur 47 min. (Deze podcast is niet meer beschikbaar). Wel te beluisteren is de latere podcast Flip the System #6: Met Jelmer Evers in gesprek over Samen leren. https://soundcloud.com/rene-kneyber/flip-the-system-6-met-jelmer-evers-in-gesprek-over-samen-leren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer