September 2018 is ‘Nederland Luistert-maand’

september-2018-maand-van-nederland-luistert

In september 2018 vindt de eerste Nederland Luistert-maand plaats. Een maand om bewust stil te staan bij verschillende gezichtspunten. In elk gesprek tussen mensen valt iets nieuws te leren en kun je  nieuwsgierig worden naar een ander perspectief. Het gevolg is verbreding, verdieping en bijstelling van je eigen gezichtspunten en meningen. Je komt te weten wat andere mensen beweegt.

Nederland Luistert roept op om eens in gesprek te gaan met een vriend, collega, verre bekende of onbekende die een andere kijk op zaken heeft.
Nederland Luistert gaat niet over minder spreken, maar over anders spreken. Spreken met de intentie om te begrijpen, naast het spreken om te overtuigen. Nederland Luistert vraagt niet van mening te veranderen, maar nieuwsgierig te blijven naar een ander perspectief.

De Nederland Luister-maand in september 2018 staat in het teken van: ‘Moedig Luisteren’ – kiezen om te luisteren, juist wanneer je het niet eens bent met de ander. Een maand om jezelf te laten verrassen.

Wie wil meedoen aan de Nederland Luistert-maand kan zich aanmelden op: https://nederland-luistert.nl

Internationale Luisterdag: ‘Listen – even when you disagree’

Op donderdag 20 september 2018 is het International Day of Listening. In het centrum van Breda wordt van 14.00 – 19. 00 uur een evenement georganiseerd met muziek, films over de dialoog en een World Café op het Van Coothplein en in de Grand Theatre boekhandel in Breda. Mede-organisator zijn de International Listening Association (ILA), Narrative Healthcare Network (NHN) en Dialoog Coöperatie. Deelname is gratis.

International Listening Association: www.listen.org/IDL

Nederland luistert

Nederland Luistert is een zusterorganisatie van het Listen First Project dat in 2013 van start ging in de Verenigde Staten.
Uitgangspunt is de hyper-gepolariseerde en tribale maatschappij die nodig toe is aan een nieuw begin. In plaats van de groeiende woede en diepe verdeeldheid dient er ruimte te komen voor nieuwe gesprekken die de verdeeldheid overbruggen. In plaats van een ‘wij tegen zij’, moet het worden ‘ik tegen jou’. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn of een compromis te sluiten maar we kunnen wel begrip ontwikkelen en ons bewust worden van andermans ervaring en kijk op de zaak. Iemand die begint met luisteren  om meer te begrijpen werkt mee aan een betere toekomst.

Meer info: www.listenfirstproject.org

Op de site van Psychologie magazine kan men een les leren in luisteren: Beter leren luisteren in 4 stappen: www.psychologiemagazine.nl

Het vergt moed om op te staan en te spreken;
het vergt ook moed om te gaan zitten en te luisteren.

Winston Churchill, Brits staatsman (1874-1965 )

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer