Podcast over kindertoeslagaffaire en het bewust duperen van ouders door Belastingdienst

Podcast over kindertoeslagaffaire

De toeslagaffaire bereikte zijn hoogtepunt tijdens het debat in de Tweede Kamer op 4 december 2019. Hoewel staatssecretaris Snel van Financiën mag aanblijven – hij overleefde de motie van wantrouwen – zijn we nog niet aan het einde gekomen van de toeslagaffaire die nu al anderhalf jaar de gemoederen bezig houdt.
Snel was ter verantwoording geroepen voor de manier waarop de Belastingdienst jarenlang honderden, misschien wel duizenden – precies aantal wordt onderzocht – gezinnen in diepe financiële problemen heeft gebracht door onrechtmatig kinderopvangtoeslag stop te zetten en terug te vorderen. Het debat in de Tweede Kamer werd bijgewoond door tientallen ouders. De uitdrukking op hun gezicht sprak boekdelen, zoals we op foto’s en in video’s kunnen zien.
De zaak die de toeslagenaffaire aan het rollen kreeg begon in 2017 en draaide om een Eindhovens gastouderbureau. Bij dat bureau werden driehonderd ouders slachtoffer. Snel heeft altijd gezegd “geen externe signalen” te hebben ontvangen dat ook in andere, vergelijkbare zaken fouten zijn gemaakt.

Een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner concludeerde medio november 2019 dat er sprake was van ‘institutionele vooringenomenheid’. Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vond dat de overheid een machine is geworden.
Er komt nog een eindrapport van de commissie- Donner en een intern bureau gaat uitzoeken vanaf welke datum de ambtelijke en politieke top op de hoogte was van het onrechtmatig handelen.
Twee onderzoekers van buiten de Belastingdienst bekijken of ambtenaren ambtsmisdrijven hebben gepleegd door ouders willens en wetens schade toe te brengen.

De kindertoeslagaffaire haarfijn uit de doeken gedaan

Degenen die de zaak in het openbaar aan het rollen kreeg zijn twee journalisten, Pieter Klein van RTL Nieuws en Jan Kleinnijenhuis van dagblad Trouw. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt probeert al twee jaar lang alle feiten boven tafel te krijgen. De SP presenteerde in augustus 2019 het zwartboek Meldpunt stopgezette kinderopvangtoeslag.

Op platform Dag en Nacht – “voor Nederlandse podcasts” – is een podcast te beluisteren over de kindertoeslagaffaire. In de aflevering De kindertoeslagaffaire: hoe de Belastingdienst willens en wetens duizenden ouders dupeerde, doen Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis haarfijn uit de doeken hoe ze steeds scherper in het vizier kregen dat de Belastingdienst fout handelde. Politiek journalist Jaap Jansen leidt het gesprek. Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers neemt eveneens deel aan het gesprek.

Podcast De kindertoeslagaffaire duurt ruim een uur. Ga voor beluisteren naar:
https://podcasts.apple.com/nl/podcast/68-kindertoeslagaffaire-hoe-belastingdienst-willens/id1434702387?i=1000458460432

Betrouwbare bronnen: https://art19.com/shows/betrouwbare-bronnen



“Die mensen hebben jarenlang moeten procederen. Ze zijn gewoon verneukt door de Belastingdienst. Ook als het gaat om bewijsmateriaal, tot aan de Raad van State toe”, zegt Pieter Klein.
“De Staat loog in procedures tegen burgers. Veel gekker kun je het niet hebben”.


Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers meent dat deze affaire laat zien dat het met de rechten van de burger als belastingbetaler of toeslagontvanger beroerd gesteld is. In Nederland wordt bijna net zo vaak tegen de Belastingdienst geprocedeerd als in de hele Verenigde Staten bij elkaar, vertelt hij. ‘Het systeem is hier zó slecht ingericht, dat mensen geen andere weg meer zien dan te gaan procederen.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer