Nieuw opgericht en van start gegaan: de Ambachtsacademie

ambachtacademie3Het ambacht heeft de krachten gebundeld. Resultaat is een op 6 februari 2018 van start gegane nieuwe opleidingsstructuur die past bij het ambacht: de Ambachtsacademie.
Ervaren ambachtslieden, ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches, hebben de opleidingen ontwikkeld met ondersteuning van een onderwijskundig bureau. Zij hebben het beroeps- en diplomaprofiel opgesteld waarin is vastgelegd wat je moet ‘kunnen en kennen’, om een vakbekwaam ondernemer te worden.

De leermeester, een ervaren vakman die zijn onderneming al geruime tijd runt, leidt de leerling op in zijn of haar atelier of winkel. De leermeester begeleidt de leerling, het is het principe van meester-gezel. De opleiding is te vergelijken met ‘ouderwets in de leer gaan’, volgens velen nog steeds de beste manier om een vak te leren. “Het initiatief om mensen gewoon onder je hoede te nemen, om ze helemaal te begeleiden in het proces, daar ben ik een groot voorstander van” aldus een van de leermeesters. Een andere leermeester: “Heel veel praktjk, doen, om een goede vakman te worden”. Ën derde voegt eraan toe dat hoe modern het allemaal om ons heen ook wordt, hoe groot de machines ook mogen zijn, hoeveel computers en software er ook bedacht worden, uiteindelijk blijven de mensen die met de handen werken ontzettend belangrijk.
Dat blijkt wel uit de advertenties van het laatste jaar: “Bedrijven krijgen technische vacatures nauwelijks vervuld”. “Groeiend tekort aan ambachtslieden”. Het ambacht zit te springen om mensen. Er is enorm veel werk.

De ambachten dragen bij aan de werkgelegenheid, kwaliteit van leven, duurzaamheid en cultuur

Naast de praktijk is er theoretische kennis via e-learning. Ondernemersvaardigheden worden geleerd via Qredits, die ook meedenkt over financiering van een bedrijf. Qredits is een stichting voor economische, financiële en sociale onafhankelijkheid en verstrekker van micro-kredieten. Na de opleiding kan de leerling een eigen onderneming starten of een ambachtelijk bedrijf overnemen. Omdat de opleiding plaatsvindt in een bedrijf, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.

De Ambachtsacademie gaat van start met tweehonderd vijftigplussers met een uitkering. Maar, de Ambachtsacademie is er voor alle 18+ers met passie en ambitie. Iedereen is welkom die gemotiveerd is, een vak wil leren en als zelfstandig ondernemer in het kleinschalig ambacht aan de slag wil. Van kandidaten wordt verwacht dat zij over voldoende algemene ontwikkeling beschikken, waarbij wordt uitgegaan van een eerder genoten opleiding of MBO-niveau 3 à 4 of een daaraan vergelijkbare praktijkervaring.

De nieuwe opleiding wordt gefinancierd en gesteund door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maatschappelijk investeerder Start Foundation en het Instituut UWV voor werknemersverzekeringen. De ambachten dragen bij aan de werkgelegenheid, duurzaamheid, kwaliteit van leven, gezondheidszorg en cultuur.
In Nederland werken veel mensen als zelfstandig ondernemer in het kleinschalig specialistisch ambacht. Kleinschalig zijn zowel de branches als de ondernemingen; de branches tellen enkele honderden ondernemingen die vaak worden gerund door zzp’ers (90%).

Kandidaten kunnen zich aanmelden voor de volgende dertien opleidingen: glazenier, haarwerkspecialist, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker.
Later dit jaar komen er nog elf opleidingen bij: hoefsmid, ambachtelijk ijsbereider, goudsmid, rietdekker, haarwerkspecialist, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachineraparateur, nagelstylist, interieurbouwer, tassenmaker.

Uitgebreide info over de opleidingen, de ambachten en het aanmeldingsformulier voor zowel leermeester als leerling bij de Ambachtsacademie: www.ambachtnederland.nl

Hieronder de introductievideo: De Ambachtsacademie. Duur 3 min.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer