ABC van het Maken in het onderwijs

abc van het maken thumb2We leven in een wereld die bol staat van technologie en steeds sneller digitaliseert. Het is daarom van belang dat kinderen naast programmeren, ook andere vaardigheden leren die horen bij de 21ste eeuw. De wereld heeft behoefte aan een nieuwe generatie kritische makers en ontwerpers. Het maakonderwijs kan daarbij helpen. Gebleken is dat door iets te maken je problemen leert oplossen, leert ondernemen en samenwerken, en leert de wereld beter te begrijpen. Allemaal belangrijke vaardigheden waarmee je in staat bent bijvoorbeeld een robot, een muziekstuk, een geprogrammeerde app of een meubelstuk te maken.

Campagne ABC van het Maken

Van 23 tot en met 28 mei 2017 mei wordt de campagne ABC van het maken gevoerd om het maakonderwijs in Nederland onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De campagne is georganiseerd door het Platform Maker Education in samenwerking met Mediawijzer.net. Het Platform Maker Education brengt sinds een aantal jaren het maakonderwijs in Nederland de klas in. Dat gebeurt onder meer door scholen kennis te laten maken met maakonderwijs, door het delen van ervaringen met elkaar en door het organiseren van activiteiten. Ook doet het Platform onderzoek naar de meerwaarde van maakonderwijs voor het (techniek)onderwijs en de ontwikkeling van creativiteit.

Initiatiefnemers van Platform Maker Education zijn Arjan van de Meij van De Populier in Den Haag, Jeroen de Boer van Bibliotheekservice Fryslân/Stichting FabLab Benelux en Karien Vermeulen van Waag Society/FabLab in Amsterdam.
De activiteiten van Platform Maker Education worden gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via het actieplan Kiezen voor technologie van Platform Bèta Techniek.

het abc van het maken letter oOnderdeel van de mei-campagne is de lancering van de video ABC van het maken waarin we jongeren bezig zien de letters van het alfabet te fabriceren met verschillende technieken. Op afzonderlijke video’s kunnen we volgen met welke techniek en welk materiaal een letter wordt gemaakt: https://www.youtube.com.
Wie na het bekijken van de video direct zelf aan de slag wilt, kan terecht op de website: https://abcmaken.nl
Daarop staat een woordenboek in beeld dat je wegwijs maakt in de wondere wereld van het maken.

Op 23 mei 2017 start de Maakweek (tot en met 28 mei 2017). Door heel Nederland zijn activiteiten georganiseerd. Op 7 juni is er in Groningen een conferentie over Maakonderwijs. Raadpleeg de website: http://makered.nl/abc-van-het-maken

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer