De NZa houdt ondermaatse zorg in verpleeghuizen in stand. Hoogleraar Tineke Abma doet oproep aan politiek

Tineke Abma, hoogleraar aan het VU medisch centrum in Amsterdam, schrijft in dagblad Trouw dat efficiency boven zorg stellen inhumaan is. Er zijn verpleeghuizen waar nu te weinig goede verzorgenden werken en de zorg dus onder de maat is. Denk daarbij ook aan overprikkeling van demente ouderen als gevolg van te weinig personeel. Deze situatie blijft in stand doordat volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZ)a eerst de bedrijfsvoering op orde moet zijn, voor er extra geld naar ouderenzorg kan gaan.

Het verontrustende standpunt van de NZa, aldus Abma, komt voort uit een recent onderzoek. Daaruit blijkt dat lang niet alle verpleeghuizen voldoen aan nieuwe normen voor personeel zoals vastgelegd in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. De NZa wijt dit aan inefficiënte bedrijfsvoering. Er zou te veel geld gaan naar management en overhead.
Eerst moet de bedrijfsvoering op orde zijn, daarna komt er extra geld. Het argument is dat er goed presterende huizen zijn die met evenveel geld wel kwaliteit leveren.

Discussie is al heel lang gaande

Kwaliteitsverbeteringen zijn, zo wordt beweerd, te realiseren met minder geld dan eerder beloofd door de politiek (1,3 ipv 2 miljard euro). Het exacte bedrag en de mindering op de eerdere politieke toezegging worden verder niet onderbouwd.
Dit NZa-standpunt gaat volledig voorbij aan de huidige schaarste en gebrekkige kwaliteit van de verpleeghuiszorg, terwijl de discussie daarover al heel lang gaande is. Hoe verhoudt dat zich tot de massale steun voor het pleidooi van Hugo Borst voor meer bekwaam personeel? De politiek omarmde nota bene het manifest van Borst en en Carin Gaemers*) en deed concrete beloftes over extra investeringen. De impasse leek eindelijk doorbroken.

Als we weten dat in verpleeghuizen de omstandigheden voor goede zorg niet adequaat zijn, moet worden ingegrepen. Maar niet door ‘onderpresterende’ verpleeghuizen te bestraffen met het dichtdraaien van de geldkraan. Ze hebben problemen en verdienen ondersteuning en middelen om goede zorg te verlenen. Dit kan verschillen per verpleeghuis, maar er zijn ook algemene tekortkomingen: te weinig goed opgeleid en gemotiveerd personeel.

Lees het hele artikel van Tineke Aba waarin ze aan het slot een oproep doet aan de politiek: Efficiency boven zorg stellen, is inhumaan, Trouw, 16 mei 2017: www.trouw.nl

Noot
*) Manifest Scherp op ouderenzorg: www.scherpopouderenzorg.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer