Belgische artsen vinden online-beoordelingen onzin, en zelfs gevaarlijk

Het is onzin om artsen openbaar op internet te beoordelen, vindt de Belgische Ondernemersorganisatie Neutraal Syndicaat voor zelfstandigen (NSZ). Via de website Wisdoc kunnen nu ook Belgische patiënten hun arts evalueren en aanbevelen. NSZ vindt een dergelijk platform totaal onzinnig. De evaluaties kunnen, hoewel registratie verplicht is op de site, onder een valse naam gebeuren, wat de deur wagenwijd openzet voor misbruik. Misnoegde (ex)-patiënten kunnen zo hun gal spuwen. Het is met andere woorden geen objectieve bron van informatie, net zoals tal van andere reviewwebsites die vooral teren op de reacties van ontevredenen. “Zolang zulke beoordelingen anoniem blijven, zullen dergelijke sites nooit objectief zijn”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Indien vooral ontevredenen hun stem zullen laten horen, is dat platform niet representatief en kan het bovendien ernstige schade toebrengen aan een arts met een lage score”.

Wisdoc is een initiatief van een Brusselse start-up van drie ondernemers, Laurent Pirard, Maxime Dewelle en Sofie Vanderhasselt en bevat de gegevens van alle artsen in België. “De bedoeling is vooral dat je snel bij de juiste arts of specialist terechtkomt”, aldus Sofie Vanderhasselt: “Niet elke orthopedist is specifiek gespecialiseerd in knieproblemen, niet elke gastro-enteroloog specialiseert zich in de ziekte van Crohn. Als patiënten die info met elkaar kunnen delen, raak je veel makkelijker aan de juiste behandeling”.

De informatie is erg subjectief en biedt geen meerwaarde

De artsen zelf zijn niet te spreken over het systeem dat Wisdoc.com toepast. Alle artsen, tandartsen en specialisten van België staan erop verzameld, per gemeente en specialisatie. Elke patiënt kan zijn arts een score geven van 1 tot 5 op 4 criteria: luisterbereidheid, de uitleg die je krijgt, de opvolging en de beschikbaarheid van je dokter. De kwaliteit van de zorg zelf kan je niet beoordelen. Bedoeling van de website is om je algemene ervaring bij een arts te delen.

Ondervoorzitter Michel Deneyer van de Belgische Orde der Artsen reageert: “De informatie die de website verzamelt, is erg subjectief en biedt geen meerwaarde. Artsen die niet per de se juiste kwaliteiten hebben, maar wel erg sympathiek overkomen, kunnen toch erg positief worden voorgesteld. Er is nood aan objectieve criteria, die patiënten op weg kunnen helpen om voor bepaalde aandoeningen voor de juiste arts te kiezen, om medische redenen. Patiënten worden bovendien in hun keuze voor een specialist het best geleid door hun huisarts, die een sleutelrol speelt in de gezondheidszorg”.

De Orde raadt collega’s die online beoordelingen van zichzelf terugvinden, die ze liever geschrapt zien, aan om die via de Privacycommissie te laten verwijderen. ”Zelf kunnen we hier als beroepsorde geen stappen tegen ondernemen. Dat moet elke arts voor zichzelf doen”.

De Vlaamse overheid werkt intussen zelf aan een systeem waar objectieve criteria de kwaliteit van de zorg zal meten. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is bezig met het uitbouwen van een eigen website. Ze willen de kwaliteit van de zorg meten door middel van objectieve criteria: “We zijn nog aan het bepalen hoe we die kwaliteit gaan meten en in welke mate je bijvoorbeeld tandarts amet tandarts b zal kunnen vergelijken”.

Orde der Artsen niet blij met ‘TripAdvisor voor dokters’, door Tom LeBacq, De Standaard, 12 mei 2017: www.standaard.be

Op zoek naar een dokter in je buurt? Lees vooraf een onlinereview, De Redactie, door Kirsten Sokol, 12 mei 2017: http://deredactie.be

Wisdoc: het Tripadvisor onder de artsen, 21bis – mediaplatform voor studenten, 12 mei 2017: www.21bis.be (Artikel is niet meer beschikbaar).

Noot
TripAdvisor is de grootste reiswebsite ter werel met meer dan 500 miljoen reizigersbeoordelingen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer