Mens en robot in 2045

Nederlandse Stichting voor Psychotechniek – NSvP – stelt in de korte film Mens en robot in 2045 de vraag wat we wenselijk vinden en waar de grens ligt van technologie. De geschiedenis leert dat technologie ons vaak overkomt, en we pas achteraf de gevolgen en impact van technologie op onze manier van leven en werken ondervinden. De bedoeling van Mens en robot in 2045 is kijkers inspireren tot nadenken over de impact van technologie op het werk en met elkaar daarover in gesprek gaan.

In de film wordt verpleegster Anna Foster gescand op zorgzaamheid, vriendelijkheid, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid. Alleen zorgzaam wordt groen… De computer meldt vervolgens dat Anna zich moet melden in kamer C en dat patiëntencontact verboden is. Volgen enkele vragen, waaronder: Wat verwacht je dat er in kamer C gaat gebeuren? Waar hoop je op? Hoe zou je het vinden gescand te worden op persoonlijke eigenschappen?

Aan het eind van de film is Anna te zien met een elektrodennetje op haar hoofd, kijkend naar beelden van een patiënt. Enkele vragen: Wat denk je dat dit betekent? Voerde de robot het gesprek, of is het de verzorgende die eigenlijk het gesprek voert met de patiënt? Of bekijkt zij achteraf de informatie van de (voorgeprogrammeerde?) gesprekken tussen patiënt en robot? Kortom, wie heeft de regie: de mens of het algoritme?

Om het gesprek op gang te brengen is de lijst Verdiepende vragen bij de film toegevoegd. Daarin staat de zin: Uiteindelijk weet niemand wat de toekomst brengt, die creëren we tenslotte samen!!  (https://beroepseer.nl)

De NSvP is bezig met het ontwikkelen van een lespakket rond de film. Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met Maaike Broos (broos@broosdoc.nl) of NSvP (info@nsvp.nl).

Meer info op: Innovatief in werk – NSvP: https://www.innovatiefinwerk.nl/mens-en-robot-2045
Broosdocfilms: https://broosdoc.nl

Hieronder video ‘Mens en robot in 2045’. Duur 6 min.


Mediawijsheid gaat niet alleen over wat wij doen met een computer,

maar ook over wat die met ons doet. We moeten ons anders tot onze technologie
leren verhouden.
(Henk Oosterling, filosoof en oprichter Rotterdam Vakmanschap)


Foto helemaal bovenaan: tafereel uit de video ‘Mens en robot in 2045’, gemaakt door Broosdoc films

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer